SGK bazı uyanık işverenlerin teşvik almak için çalışmayan 3 bine yakın işçiyi sigortalı gösterdiklerini saptayarak 89 milyon lira ceza kesti. Ceza kesilen işletmeler arasında ölüyü sahte sigortalı gösteren de var.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’nın kayıt dışı istihdamla ilgili yürüttüğü çalışmalarda ilginç sonuçlara ulaşıldı. SGK denetim elemanları, yıllardır işçilerini sigortalı olarak çalıştırması için uyardıkları hatta ceza kestikleri bazı uyanık işverenlerin, bu kez de teşvikten yararlanmak için çalışmayan işçileri sigortalı olarak gösterdiklerini saptadı. Bu gelişme üzerine, SGK sahte sigortalılarla ilgili incelemelerini derinleştirdi.

5 bin 6 yüz işletme denetlendi

SGK son bir yılda yaklaşık 5 bin 610 işletmeyi ve bu işletmelerde çalışan 49 bin 813 sigortalıyı denetledi. Yapılan denetimlerde binlerce kişinin sigortasız olarak çalıştığı tespit edilirken, 3 bin 178 kişinin de gerçek anlamda çalışmadığı halde, sigortalı olarak SGK’ya bildirildiği belirlendi. SGK, ‘naylon sigortalı’ olarak nitelendirilen kişiler için, işverenlerin niye prim ödediğini araştırdı. Yapılan araştırmada, sahte sigortalıların küçük bir kısmının, arkadaş ricası üzerine gerçekleştirildiği ve emeklilik ile sağlık yardımlarından yararlanmak için yapıldığı saptandı. Denetim elemanlarının yine dosya bazında yaptığı incelemelerde, bazı işverenlerin ise teşviklerden yararlanmak için getirilen ‘istihdam kriterini’ tutturmak için sahte işçi çalışma yöntemini kullandığını belirledi. Uyanık patronların bu yöntemle devletten milyonlarca liralık teşvikler aldığı tespit edildi. Yine yapılan denetimlerde, sahte sigortalılar arasında hayatını kaybetmiş kişilerin de bulunması, denetim elemanlarını bile şaşırttı.

SGK’nın tespit edilen yaklaşık 3 bin sahte sigortalı için işyerlerine 89 milyon liralık ceza kestiği, ayrıca aynı işverenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi. SGK’nın ayrıca, söz konusu işyeri sahiplerinden ve sigortalılardan, uğranılan zararın tazmini için girişimlerde bulunduğu belirtildi. Hüseyin Özay - Star