Ankara Resim Heykel Müzesi"ndeki 13 Hoca Ali Rıza karakalem çalışması kayboldu. Yerine sahteleri kondu. 5 değerli tablo da bulunamıyor.

Ankara Resim Heykel Müzesi"nde bulunan Hoca Ali Rıza"ya ait karakalem 13 eserin ortadan kaybolduğu belirlendi. Müze depolarında inceleme yapan ve çeşitli üniversitelerden hocaların da yer aldığı Sayım Komisyonu, söz konusu eserlerin orijinal değil fotokopi olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca 5 eserin de kayıp olduğu görüldü. Durum, Kültür Bakanlığı"na bildirildi, Teftiş Kurulu devreye girdi.

Müze Müdürü Osman Gündoğdu, “Önceki gün müzeye hırsız girip, bu eserleri almış değil. Bu eserler 5 yıl ya da 10 yıl önce kaybolmuş olabilir” dedi. Ankara"nın en önemli müzelerinden Devlet Resim Heykel"de yaşanan olay, önemli eserlerin “Allah"a emanet” olduğunu birkez daha gözler önüne serdi.

Polise ihbar

Resim Heykel Müze Müdürü Ömer Osman Gündoğdu, önceki gün Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü"ne giderek, müzede hırsızlık olduğunu bildirdi. Müzede yaptıkları tespit sonucu Hoca Ali Rıza"ya ait karakalem çalışması 13 eserin çalındığını belirlediklerini bildiren Gündoğdu, çalınan eserlerin yerine fotokopilerinin konulduğunu kaydetti. Ayrıca, müzeden 5 eserin de çerçevesinden alındığını belirlediklerini kaydeden Gündoğdu, bu eserlerin kimlere ait olduğunu henüz tespit edemediklerini belirtti. Müze müdürünün ihbarı üzerine, Ankara polisi, Resim ve Heykel Müzesi"nde inceleme yaptılar. Yetkililer, hırsızlık olayı ile ilgili çok yönlü soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

Müdür, kayıp diyor

Müze Müdürü Osman Gündoğdu daha sonra yaptığı açıklamada, özetle şunları söyledi: “Eser Sayım Komisyonumuz geçen hafta yaptığı çalışmada bazı eserleri bulamadı. Bazı üniversitelerden hocalarımız da komisyonda. Onlar çalışırken, Hoca Ali Rıza"ya ait karakalemlerin de sahte olduğu yönünde rapor verdiler, görüş bildirdiler. Biz de durumu üst makamlara bildirdik. Teftiş Kurulu harekete geçti.

Bulunamayan eserlerde ise, 5 çerçevenin boş olduğu görüldü. Ancak bu çerçevelerdeki eserler bir süre sonra depodan çıkabilir. Çünkü depo çok yoğun.”

Kara kalemin Efendisi

1858 yılında Üsküdar"da doğan Hoca Ali Rıza ilk resim derslerini Osman Nuri Paşa, Süleyman Seyyit ve Kez"den almıştır. 1884 yılında Teğmen olarak Harbiye"den mezun olduktan sonra bu okulda resim öğretmenliği yardımcılığına getirilmiştir. 1910"da Yarbaylıktan emekliye ayrılan sanatçı 47 yıl resim hocalığı yapmış ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti"nde başkanlık yapmıştır. Kurşunkalem çalışmalarında kurallar kurmuş bir üstat olarak bilinen Hoca Ali Rıza, Türk Resim Sanat Tarihi"nde eşine rastlanmayan bir değer olarak kabul ediliyor. 1930"da vefat eden sanatçının yalnızca Milli Kütüphane koleksiyonlarında 300"ün üzerinde eser bırakması onun sanat gücünü ortaya koyuyor.