Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinin önde gelen kış eğlencelerinden olan deve güreşlerine her geçen gün ilgi biraz daha artarken, festival şeklinde gerçekleşen güreşlerin baş kahramanı olan develerin bakımlarında da her gün yeni bir incelik ortaya çıkıyor. Selenyum eksikliğinin develerde başta kalp krizi riski olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara neden olduğuna işaret eden konunun uzmanları, deve beslenmesinde önemli yeri olan ot ve saman alınan kaynağın değişmesi halinde mutlaka selenyum seviyesinin kontrol edilmesi uyarısında bulunuyor.
Develerin beslendiği bölgelerin selenyum bakımından zengin olduğunun bilinmesi halinde bile bu kontrollerin belirli aralıklarla yapılmasını tavsiye eden deve sahipleri, “Çünkü ekim sahaları sulama gibi nedenlerle farklılık gösterebilir. Genç ve hamile develer başta olmak üzere develerin kanındaki selenyum seviyesini periyodik olarak kontrol ettirin. Selenyum eksikliği genç develerde öldürücü olabilir. Bu noksanlık yetişkinlerde üremeden ve az kıllı posttan, kas zayıflığına, deformasyonuna ve bağışıklık zayıflamasına neden olabilir. Eğer gerekirse selenyum az miktarda tahıla yada mineral karışımına karıştırılıp verilebilir. Verilen selenyum gözlenmelidir. Aşırısı zarar yol açabilir” diyor.
Develerin yonca türü otların sebebiyet verdiği gaz şişkinliklerine karşı da hassas olduğunu deve severler, deve sahiplerine yonca samanı yerine ot samanını tercih etmeleri tavsiyesinde bulunuyor. Bir deve günde iki kez 400 gramı aşmamak kaydı ile tahıl verilmesini aşırıya kaçılması halinde tahıllarında bu hayvanlara zarar verebildiğini hatırlatan konunun uzmanları, develerin zengin konsantre yiyecekler için yaratıldıklarını ve deve beslenmesinde kaba giyeceklerin tercih edilmesini istiyor. Yüksek karbonhidratlı ve yüksek proteinli besinlerin develer için uygun olmadığı beyan edilirken, kuru otla beslenen ve hiç yeşil yememiş develerin vitamin-mineral takviyesine daha az ihtiyaç duydukları belirtiliyor.
EN ÇOK TUZA İHTİYAÇLARI VAR
Develerin tuza çok ihtiyaç duydukları, bunun için tuz blokları ve kayalarının tercih edilmesi tavsiye edilirken, develerin tuz ihtiyacının karşılanmasında toz tuzların kullanılması uygun görülmüyor. Develerin tuza istedikleri zaman ulaşabilmeleri önerilirken, inek ve tavuklar için hazırlanmış yemlerin asla develere verilmemesinin önemle altı çiziliyor. Bu gıdalarda bulunabilecek büyütücü kimyasalların develer için zehirli olabileceğinin altı çiziliyor.