Proje içinde yer alan 4 belediyenin katı atıkları 14 Aralık tarihi itibariyle çöp kamyonları ile yeni toplama merkezine getirilmeye başlandı.
Geri kazanımın da içinde olduğu bölgesel katı atık yönetim sistemi projesi olan KUŞATAK"ta katı atıkların yeni alana taşınması işlemi sabah saatlerinden itibaren başlarken; Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, Söke Belediyesi Çevre Mühendisi Lütfiye Öner, Söke Temizlik İşleri Amiri Yunus Özyol Söke ile Kuşadası arasında bulunan Yaylaköy"e 8 Km. mesafede bulunan KUŞATAK atık toplama merkezi alanında hazır bulundular. Söke ekibine KUŞATAK Müdürü Ayşe Şerifoğlu"da eşlik etti.
Toplam proje bedelinin yüzde 68,1'i AB'den hibe olarak karşılanan, kalan yüzde 31,9'luk kısmının ise KUŞATAK Belediyeler Birliği"nin öz kaynaklarından karşılanan KUŞATAK Projesi; çevreye olduğu gibi bölgedeki katı atıkların ayrıştırılması ve tekrar doğaya, ekonomiye kazandırılması anlamında da büyük önem taşıyor.

KUŞATAK kapsamında yeni toplama merkezinin faaliyete geçmesiyle birlikte; bugüne kadar Söke"ye son aylarda ise KUŞATAK içinde yer alan tüm Belediyelere hizmet veren Söke vahşi atık toplama ve depolama alanında başlayan rehabilitasyon çalışmalarının Aralık ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Hayata geçen ve çöplerin yeni toplama merkezinde toplanmaya başlandığı KUŞATAK Projesi"nin içinde bulunan 4 belediyeye hayırlı olmasını dileyen Söke Belediye Başkanı ve aynı zamanda KUŞATAK Belediyeler Birliği 2. Başkanı Necdet Özekmekçi; “Çevre anlayışı bu projeyi yapmamızı gerektiriyordu. KUŞATAK, beş yıldır üzerinde çok ciddi çalıştığımız, AB"den kaynak alan bir proje. Yeni toplama merkezinde atıklar toplanmaya başladı. Burada atıkların toplanıyor olması Söke Belediyesi açısından eski vahşi atık toplama merkezinin kapatılıp, rehabilitasyonunun tamamlanması anlamını taşıyor. Projenin Söke, Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı olmak üzere tüm bölgeye hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Yeni düzenli depolama alanı 36 hektar”
Kuşadası"na bağlı Kirazlı Yolu üzerine kurulan KUŞATAK düzenli depolama alanı toplam 36 hektar (360 000m2) alana kuruldu. Alanda 3 hücre halinde toplanacak katı atık depolama sahasının ömrü yaklaşık 20 yıllık olarak planlandı. Depolama alanı yanında sahada sızıntı suyu depolama havuzu da oluşturuldu. Sızıntı suyu dengeleme havuzunun hacmi ise 5 bin m3 olduğu belirtiliyor. Sızıntı suyu kurulan arıtma teknolojisi ise doğaya kazandırılacak.