Aşırı sulama yüzünden arazilerde yaşanan çoraklaşma tehlikesinin ardından şimdi çökme olayları da görülmeye başlanması çiftçileri tedirgin etmeye başladı. GAP ile hayat bulan Harran ovalarında aşrı sulama yüzünden arazilerde çoraklaşma tehlikesinin ardından şimdi çökme olayları da görülmeye başlandı.

Harran ovasında yer alan Ekinyazı ile Yeniköy'de oluşan 4 ayrı dev çukurlar, köylülerin korkulu rüyası olurken, tarla sahipleri Tarım Müdürlüğü ile Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesine deki yetkililerin bu çukurları incelemesi için müracaata bulundu.

Çökmenin meydana geldiği tarlada toplanan köylüler, burada oluşan 4 çukurun, 10 gün içerisinde meydana geldiğini söyledi. Ekili tarlada oluşan bu çukurların en büyüğü 4 metre eninde, yaklaşık 6 metre derinlikte olması dikkat çekiyor.

"Dinamit sesi gibi"
Ekinyazı Köyü'nde çiftçilik yapan 41 yaşındaki Mahmut Gündoğdu, 30 dönümlük arazisi içerisinde meydana gelen çökmenin büyük bir gürültüyle oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Buğday ekili olan tarlamda, dinamit sesi gibi büyük bir gürültü oldu. Gidip baktığımda çökmeyi gördüm. Daha önce ziraat mühendisleri yaptıkları incelemede bu bölgede pamuk ekiminin sık olduğu için aşırı sulama yapıldığı ve bu yüzden kireçli tabakaların oynaması nedeniyle böyle çökmelerin olduğunu bizlere söylemişti. Bu çukurların derin olması nedeniyle tarlada gezmeye, ekmeye, biçmeye korkuyoruz. Traktör kullanan çiftçiler, korkarak işlerini yapıyor. Bunun için yetkililerden yardım bekliyoruz."