Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim rakamlarının düzenli bir artış trendi içerisinde olduğunu vurguladı. Ergün, dünya ekonomisinde tedirginliklerin hala devam ettiğine dikkat çekerek, Buna karşın Türkiye ekonomisinde dünya ekonomisinin çok üzerinde bir toparlanma yaşandığını vurguladı.

Ergün, yeni bir kredi faiz destek paketi açıklayacaklarını, bunun miktarının ise geçen yıldan fazla olacağını belirterek, söz konusu paketin 11 Kasım"da açıklanabileceğini belirtti.

Bakan Ergün, Kanal 24'te katıldığı bir programda Eylül ayı sanayi üretim rakamlarını değerlendirdi. Ergün sanayi üretim rakamlarının düzenli bir artış trendi içerisinde olduğuna işaret ederek, bunun da yine bazı parametreleri tutturduğuna işaret ettiğini kaydetti. Otomotiv sektöründeki gelişmelere değinen Ergün, Ekim ayında otomobil sektöründe iç pazardaki satışların geçen yılın aynı ayına göre üç kattan fazla artış gösterdiğini söyledi.

Otomotivde bu yıl satış hedefinin 500 binin üzerinde olduğunu vurgulayan Ergün, bu sektörde iç piyasada hem üretim artışı hem de iç pazardaki satışlarda artış bulunduğunu ifade etti. Ergün, bu yıl sanayi üretim rakamlarının önümüzdeki aylarda çok daha iyi bir şekilde olacağını vurguladı. Otomotiv sektöründeki üretimin yüzde 80"inin ihraç edildiğini belirten Ergün, toplam ihracat içerisinde sanayin payının ise yüzde 95 olduğunu söyledi. Türkiye"nin sanayi ürünleri ihraç eden bir ülke olduğunun altını çizen Ergün, “Tabi ki tarım ürünleri de ihraç ediyoruz. Ama tarım ürünleri ihracatı toplam ihracat içerisinde yüzde 5"e tekabül eden bir rakam. Sanayi ürünleri çok ağırlıklı. Bu kısa zamanda olmadı tabi. Son zamanlarda Türkiye sanayi üretimine ciddi oranda önem verdi, vermelidir.

Çünkü üretime dayanmayan, sanayiye dayanmayan bir ekonomi gerçek bir ekonomi değildir. Bunu biz komşumuz Yunanistan"da gördük” dedi. Ergün, dünya ekonomisinde tedirginliklerin hala devam ettiğine dikkat çekerek, dünyada Türkiye"de olduğu gibi bir toparlanmanın yaşanmadığını kaydetti. Buna karşın Türkiye ekonomisinde dünya ekonomisinin çok üzerinde bir toparlanma yaşandığını belirten Ergün, 2010 yılı büyüme rakamlarının da buna işaret ettiğini kaydetti. Ergün, Türkiye"nin Çin"den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi ve OECD ülkeleriyle, Avrupa"nın bir numaralı büyüyen ülkesi konumuna geldiğini ifade ederek, Türkiye ekonomisinin ekonomik kriz sırasında reel sektör, mali sektör, mali disipline uyma, piyasaları genişletme konusunda aldığı önlemler gibi birçok parametreyi çok iyi tutturmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.

-ESAS OLAN ÜRETİM GÜCÜ VE KABİLİYETİ-

Sürekli AB fonlarından kaynak çekerek gerçek bir ekonomi meydana getirmenin mümkün olmadığını belirten Ergün, “Bunlar sizi her zaman yalnız bırakabilir. Ama esas olan üretim gücü ve kabiliyetidir. Eğer üretim gücü ve kabiliyetinizi kaybederseniz, onu bir kenara koyarsanız, üretmek çok zor, zahmetli. Ürettiğini dünyaya satmak epey uğraş gerektiriyor. En iyisi şurası kısa zamanda çok kar edilebilecek bir alan diye ülkeler stratejik olarak düşünmelidir. Stratejik olarak düşünmezler, stratejik olarak zorda olsa, zahmetli de olsa üretmek de, satmak da başlı başına bir zahmete katlanmak demektir. Üretmek, sanayileşmek vazgeçilecek bir şey değildir. Bizim de zaten sanayi ürünleri ihracatımız toplam ihracat içerisinde yüzde 95"lere ulaşmıştır. Bunu memnuniyetli görüyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Ergün, bir soruya verdiği yanıtta da yeni bir kredi faiz destek paketi açıklayacaklarını, bunun miktarının ise geçen yıldan fazla olacağını söyledi. Ergün söz konusu paketin 11 Kasım"da açıklanabileceğini kaydetti.