Mevlana Müzesi'nde başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmaları kapsamında 16. yüzyıldaki orijinal haline dönüştürülen 17 derviş hücresinden 4'ü ziyarete açıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, müzede yaklaşık 1 yıl önce başlatılan ve 2012 yılı sonuna kadar sürmesi beklenen kapsamlı restorasyon çalışmaları çerçevesinde ilk olarak derviş hücreleri ele alındı.

1574 yılında 3. Murat döneminde yapılan, 1934 yılındaki bir çalışmayla araları açılan 17 derviş hücresi, Konya Koruma Kurulundan alınan kararla aslına uygun restore edildi. Bu hücrelerden 4'ü örnek sergileme yapılarak ziyarete açıldı.

Mevlana Müzesi Müdür Vekili Naci Bakırcı, yaptığı açıklamada, ziyarete açılan ''Çelebi Odası'', ''Mesnevi Han Odası'', ''Mutrif Odası'' ve ''Vakıf Katibi Odası'' hücrelerinin dergah döneminde kullanıldığı şekline uygun olarak teşhir ve tanziminin yapıldığını bildirdi.

Teşhir ve tanzimde müze koleksiyonundaki malzemeleri kullandıklarını ifade eden Bakırcı, ayrıca Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Anar Eyni'nin yaptığı ''Mevlevi dervişi'' temalı mankenlere de yer verdiklerini kaydetti.

Bakırcı, diğer hücreler için proje çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, ''Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile özel kuruluşların proje çalışmaları var. Bakanlık hangi projeyi uygun görürse sergilemeyi ona göre yapacağız. Teşhir ve tanzimlerin tamamlanmasıyla gelecek yılın mayıs ya da haziran aylarında bütün hücreleri 16. yüzyıldaki orijinal haliyle ziyarete açacağız'' diye konuştu.