TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Dersim olaylarına ilişkin bugüne kadar komisyona yapılan başvurunun 2 bin 500'e ulaştığını bildirdi.

KOMİSYON ÇALIŞMALARINI YÜRÜTÜYOR
TBMM Dilekçe Komisyonu, Mehmet Daniş'in başkanlığında toplandı. Toplantının başlangıcında, Dersim olaylarına ilişkin kurulan alt komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Daniş, çalışmaların 4 ana başlık altında yürütüldüğünü ifade etti.


Komisyona, Dersim olayları konusunda bugüne kadar yapılan başvuru sayısının 2 bin 500'e ulaştığını belirten Daniş, bin 232 başvuru ile Tunceli'nin ilk sırada yer aldığını, İstanbul'dan 616, Elazığ'dan 226, Bursa'dan ise 164 başvuru yapıldığını ifade etti. Daniş, yurtdışından ise Almanya'dan 22, Fransa'dan 3, İsveç ve İngiltere'den ise 1'er başvuru olduğunu söyledi.

Dilekçelere konu olan talepler hakkında bilgi veren Daniş, konuya ilişkin olarak, TBMM Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TÜİK ve Sağlık Bakanlığı'ndan belge istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin, 1986 belgeyi 20 DVD halinde komisyona gönderdiğini, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün ise bin 826 belge gönderdiğini anlatan Daniş, ''Adalet Bakanlığı, arşivini, Ankara metrosunun yapım çalışması sırasında 3 kez su bastığını, binlerce dosyanın okunamayacak hal geldiğinden imha edildiğini, bu nedenle ellerinde Dersim olaylarına ilişkin herhangi bir belge bulunmadığını bildirdi'' diye konuştu.

DİNLEME KURULU
Daniş, Dersim olaylarıyla ilgili, bir ''Dinleme Kurulu'' oluşturmak istediklerini söyledi. Bu kurulun, olayla ilgili olan vatandaşları dinlemesini planladıklarını anlatan Daniş, kurulun görevlendireceği bir ekip marifetiyle gerekirse yerinde dinleme yapabileceğini ifade etti.