Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, Türkiye"de değişik alanlarda kurslar düzenleyen 4 bin 26 dershane bulunduğunu belirterek, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 500"e yakın dershanenin kapanmasının beklendiğini söyledi. Köprülü, “dershanelerin çoğalması haksız rekabeti doğurdu. Öğrenci bulabilmek için ücretle rekabet eder hale gelindi” diye konuştu.

ANKA"nın sorularını yanıtlayan Köprülü, sektörün son iki yıl içerisinde kontrolsüz ve hızlı bir büyüme gösterdiğini ve Türkiye'de 15-16 milyon öğrencinin, 900 bin ile 1 milyonunun dershanelere gittiğine dikkat çekti. Ancak dershanelerin öğrenci potansiyelinin çok üzerine çıktığını ve bu nedenle de öğrenci bulamadıklarını ifade eden Köprülü önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 500"e yakın dershanenin kapanmasının beklendiğini söyledi.

Köprülü, “kontrolsüz şekilde açılan dershaneler umduğunu bulamadı. Bu durum da haksız rekabeti doğurdu. Öğrenci kapasitesini doldurmak isteyen dershaneler fiyatlarıyla beraber eğitim kalitelerini de düşürdü. Öğrenci bulabilmek için ücretle rekabet eder hale gelindi” dedi.

Köprülü, OKS yerine getirilen SBS uygulamasının dershaneye gitme sınıfını 4. sınıfa kadar indirdiği açıklamalarını ise, “biz olaya öğrencinin lehine midir, değil midir? Şeklinde bakıyoruz. Yeni gelen sınav sistemi dershanelerin lehine midir, değil midir? Gibi bir düşüncemiz olamaz. 8 yıllık kesintisiz öğretim uygulaması dershanecilik için avantaj değildi, ancak biz bu uygulamayı sonuna kadar destekledik. Önemli olan ülkenin menfaatidir” şeklinde değerlendirdi.

Köprülü ayrıca, SBS"yi mantık olarak doğru bulduklarını belirterek, öğrencilerin OKS"ye göre daha az sıkıntıya düşeceklerini ifade etti.

Köprülü, “öğrencilerin kaderi OKS"de tek bir sınava bağlıydı. Öğrencilerin üç yıldaki başarısı tek bir sınavla ölçülüyordu, bu da öğrencide yoğun strese neden oluyordu. Oysa SBS ile öğrencinin her yıl ki çalışmaları değerlendirilecek” şeklinde konuştu.

Haber: ANKA