Aydın Kültür Merkezi’nde gerçekleşen seminere Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileriyle dernek yöneticileri katıldı.
Eğitim seminerinde konuşan Aydın İl Dernekler Müdürü Sefa Altıntaş, Aydın’daki derneklerini durumunu değerlendirdi. Bugün itibariyle Aydın il genelinde toplam bin 259 faal derneğin bulunduğunu ve Türkiye genelinde dernek sayısı bakımından 81 il içinde Aydın’ın 15. sırada olduğunu söyleyen Altıntaş, “Aydın’da bulunun bin 259 derneği 82’si kamu yararına çalışan dernek statüsünde olup, 437 kültür ve spor, 115 eğitim ve araştırma, 24 sağlık, 179 sosyal hizmetler, 58 çevre ve doğal hayatı koruma, 8 bireysel özgürlük ve insan hakları, 24 hizmet amacıyla gönüllülüğü teşvik etmek, 2 uluslar arası faaliyet, 141 dini hizmetler, 61 çalışma hayatı ve meslek faaliyetler ve 211 adet de değişik faaliyet alanında olmak üzere çalışma yapan derneklerimiz bulunmaktadır. 2011 yılı içerisinde il genelinde 93 yeni dernek kurulurken, değişik nedenlerle de 58 derneğimiz fesih olmuştur” dedi.
Sivil toplum örgütlerinin toplumun dinamik, değişime öncülük eden ve halk kitlelerinin duyarlılıklarını dile getiren kuruluşlar olduğuna işaret eden Vali Kerem Al da, “Demokratik kültürü, bilginin, hızla yaygınlaştığı günümüz dünyasında, hoşgörü, insan hakları ve eşitlik gibi ilkeler, toplumsal gelişmenin temel dinamikleri haline gelmiştir. Çağımızda ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, hukuk üstünlüğü, katılımcı demokrasi ve insan haklarına verilen önemle ölçülmektedir. Bu kavramlar aynı zamanda, çağdaş bir toplumumuz olmazsa olmazı şartları olarak da karşımıza çıkmaktadır” dedi.
Sivil toplum kuruluşlarının önemine vurgu yapan Vali zl, “Sivil toplum kuruluşları, çoğulcu ve katılımcı demokrasinin ve sağlıklı bir toplumsal yapının, vazgeçilmez unsurlarından biridir. Gelişim bir sivil toplumun ve sivil toplum örgütlerinin toplumsal rol ve fonksiyonlarını daha sağlıklı yerine getirecekleri açıktır. Kamu hizmetlerinin bazı alanlarda yetersiz kaldığı günümüzde, insanların yaşadıkları topluma karşı sosyal sorumluluk bilenci ile bu sorumluluğu örgütlenerek etkin kılma çabaları, giderek daha da bir önem kazanmaktadır. Toplumsal sorunların temelinde büyük ölçüde toplumu oluşturan aktörlerin sosyal sorumluluklarını gereği gibi yerine getirmemeleri yatmaktadır” diye konuştu.
“Toplumsal sorunların çözümü için sivil toplum kuruluşları aracılığı ile vatandaşın doğrudan yönetime katılması ve sorumlulukları üstlenmelerinin önemi çok büyüktür” diyen Vali Al, “Bu bağlamda mülki idare amirlerimizin de zamanın ruhunu iyi okuyarak bir taraftan devleti temsil görevini ifa ederken, diğer taraftan halkımızın gerçek sorunlarını tespit ve çözümde kendisine kolaylık sağlayacak sivil toplum kuruluşlarını fırsat olarak görmelidir.
Gelişmiş toplumların, bugünkü yaşam standartlarına, katılımcı bir yöntemin anlayışı ile ulaştıkları gerçektir. Aslında sivil toplum örgütlerini demokrasilerin sosyal sigortası olarak algılamak da mümkündür. Her şeyi devletten beklemek yerine, örgütlü çaba göstererek, inandığı konuda topluma yararlı olma arayışı, tarih boyunca hep gündemde olmuştur ” şeklinde konuştu.
Gelinen nokta da sivil toplum örgütlerine çok önemli görevlerin düştüğünü ifade eden Al, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu görevlerin yerine getirilmesinde, geniş halk tabanının destek ve güveninin temini hayati derecede önem arz etmektedir. Kamu ve toplumla kurulan karşılıklı diyalog ve işbirliği, ülkemizin maruz kaldığı sorunlara çözüm bulma açısından özlenen bir tablodur. Huzur ve barışa katkı olun”
Konuşmaların ardından seminerin ilk gününde Prof Dr. Ali Arslan ‘Osmanlı’dan günümüzü sivil toplum faaliyetleri,’ Eğitim ve Analiz Uzmanı Hollanda Amsford Belediye Meclis Üyesi Mustafa Özcan ‘Dünyada ve Türkiye’de STK’ların iyi uygulamaları ve sivil toplumda kapasite geliştirme olgusu’ konusunda katılanları bilgilendirdi.
Seminerin daha sonraki bölümünde de Dernek Denetimcileri Selami Göğsu ve İbrahim Aşar ‘Proje döngüsü, ulusal ve uluslararası projeler,’ Muhsin Özaslan ‘Dernekler mevzuatı ve uygulaması,’ Cemal Sarpaşan da ‘Derneklerde defter ve kayıtlar ile gelir-gider işlemleri’ konusunda bilgi verdi.