Güney'in '41 diplomatın katili Susurluk'ta' açıklaması ilk ağızdan teyit edildi. Susurluk hükümlüsü Çarkın, 'Abdullah Çatlı Ermeni meselesinde kullanıldı' dedi.

3 Kasım 1996 tarihi, Türkiye için dönüm noktası oldu. Çünkü Balıkesir Susurluk'ta meydana gelen kaza, "derin" isimleri aynı sonda buluşturdu. Emniyetçi Hüseyin Kocadağ, Abdullah Çatlı ve Gonca Us ölürken DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak yaralı olarak kurtuldu. Devlet, mafya ve siyaset üçgenindeki kaza, kamuoyunu sorulara boğdu. O kazanın hükümlülerinden biri de Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın'dı. Soruşturma kapsamında hapis yatan Çarkın, yıllar sonra Nevruz kutlamalarında karşımıza çıktı. BDP'nin İstanbul'da düzenlediği Nevruz etkinliğine katılan Çarkın, "Hepimiz kana bulaşmıştık" şeklindeki itiraflarıyla ezberleri bozdu. Ve bu ifadelerinden dolayı gözaltına alınan Çarkın'ın son röportajı ise TAKVİM'in 2 ay önce yaptığı haberin de ilk ağızdan kanıtı oldu. Ergenekon'un kara kutusu olan Tuncay Güney'in "Yurt dışında öldürülen diplomatların katillerini Ermeni terör örgütü ASALA'da değil, Susurluk çetesinde arayın" iddialarına bir kanıt da Çarkın'dan geldi.

ÇİLLER NEREDE!
Abdullah Çatlı'nın Ermeni meselesinde kullanıldığını söyleyen Çarkın, şöyle devam etti: "ASALA dosyasını niye açmıyorsunuz. Bizim büyükelçilerimizi öldürenler yine bunlar. Bu Dağlık Karabağ'a kadar uzanıyor. Orada da bir Ergenekon var. Bir katliam yapıp fotoğraflarını çektin mi iş Ermeni'ye kalır. Tansu Çiller döneminde Çatlı'ya her türlü yetki, her türlü pasaport verildi. Bu arşivlerde var." İşte bu itiraflardan sonra TAKVİM ASALA dosyasının yeniden açılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için yetkilileri göreve çağırıyor.

NEDEN ÇARK ETTİ!
Ayhan Çarkın, yıllar sonra neden konuştuğunu ise şu gerekçelerle açıkladı: "İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin görevden alınınca 'Tamam. Artık konuşabilirim' dedim. Çünkü Susurluk soruşturmasını o dönem Aykut Cengiz Engin kapatmıştı. Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu da beni dinlememişti. Mesut Yılmaz, Mehmet Ağar, Hanefi Avcı ve Necdet Menzir sorgulanmalı. Susurluk'un kaydı bende."

KARANLIK BİLGİLERE SORGU
Ayhan Çarkın, emniyetteki sorgusunun ardından dün İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Çarkın, "şüpheli" sıfatıyla savcı Hakan Karaali tarafından sorguya alındı. Bu arada Çarkın, 1988'den itibaren işlenen faili meçhul cinayetler ve kamuoyunda yargısız infaz olarak bilinen öldürme olayları hakkında savcılıkta ifade vereceğini açıklamıştı. Çarkın ayrıca Behçet Cantürk, işadamı Savaş Buldan, MİT'çi Tarık Ümit ve kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal cinayetleri konusunda da bilgiler vereceğini söylemişti.

iŞiN ASALA'SI
Haberleriyle fark oluşturan TAKVİM, 2 ay önce de gündemi belirledi. Ergenekon'un kara kutusu olarak bilinen Tuncay Güney, TAKVİM'e özel açıklamalarıyla ezber bozdu. Kanada'da yaşayan Güney'in "Diplomatların katili ASALA'da değil Susurluk'ta" açıklaması ise şok etkisi oluşturdu.
İşte derin şebekeye dikkat çeken Güney'in o açıklamaları: "1980'de ABD'nin Chicago kentinde kurulan küresel çete kirli planlarını devreye soktu. Öldürülen diplomatların hepsi bu çetenin işlerine karşı çıkmıştı. Chicago'ya tavır alan büyükelçiler, Susurluk çetesi tarafından öldürüldü."

21 YILDA 41 SUİKAST DÜZENLENDİ
Türk vatandaşlarına yönelik saldırı, 1973 yılında başladı... ASALA'ya yıkılacak ve yıllarca bu şekilde anılacak saldırıda Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir hayatını kaybetti. Katil, Baydar ve Demir'e Abdülhamit'e ait bir tabloyu Türkiye'ye armağan etmek istediğini söyleyip, iki konsolosumuzu da Santa Barbara'daki Baltimore Oteli'ne davet etti. Hain el, iki diplomatımızı otelde katletti. Türk diplomatlara karşı ilk saldırı olarak nitelenen bu olay, daha sonra bir cinayetler zincirini debaşlatmış oldu. Son suikast ise 1994 yılında Yunanistan'da gerçekleşti. Atina'da Büyükelçilik Müsteşarı Haluk Sipahioğlu, saldırıda can verdi. 21 yılda tam 41 kişinin katili ASALA olarak gösterilirken, aslında bu işin merkezindeki derin yapıyı yıllar sonra gördük.

İŞTE ACININ LİSTESİ
41 diplomat hunharca katledildi, onlardan geriye ise adlarından oluşan bu acı liste kaldı:
1973 Santa Barbara / Başkonsolos Mehmet BAYDAR - Konsolos Bahadır DEMiR
1975 Viyana/ Büyükelçi Daniş TUNALIGiL
1975 Paris / Büyükelçi İsmail EREZ- Şoför Talip YENER
1976 Beyrut / Başkatip Oktar CiRiT
1977 Vatikan/ Büyükelçi Taha CARIM
1978 Madrid / Büyükelçi Necla KUNERALP - Emekli Büyükelçi Beşir BALCIOĞLU
1979 Lahey / Ahmet BENLER
1979 Paris / Turizm Müşaviri Yılmaz ÇOLPAN
1980 Atina / İdari Ataşe Galip ÖZMEN / İdari Ataşe kızı Neslihan ÖZMEN
1980 Sydney / Başkonsolos Şarık ARIYAK / Güvenlik Ataşesi Engin SEVER
1981 Paris / Çalışma Ataşesi Reşat MORALI - Din görevlisi Tecelli ARI
1981 Cenevre/ Memur Savaş YERGÜZ
1981 Paris/ Ataşe Cemal ÖZEN
1982 Los Angeles / Başkonsolos Kemal ARIKAN
1982 Ottava/ Müşavir Kani GÜNGÖR
1982 Boston / Fahri Başkonsolos Orhan GÜNDÜZ
1982 Lizbon / İdari Ataşe Erkut AKBAY
1982 Ottawa / Askeri Ataşe Albay Atilla ALTIKAT
1982 Burgaz / İdari Ataşe Bora SÜELKAN
1983 Lisbon / İdari Ataşe Eşi / Nadide AKBAY
1983 Belgrad / Büyükelçi Galip BALKAR
1983 Brüksel / İdari Ataşe Dursun AKSOY
1983 Lisbon / Müsteşar Elçi Cahide MIHÇIOĞLU
1984 Tahran / Sözleş. Sek. Elçi Işık YÖNDER
1984 Viyana / Çalışma Ataşesi Erdoğan ÖZEN
1984 Viyana / Uluslararası Memur Enver ERGUN
1991 Atina / Basın Ataşesi Çetin GÖRGÜ
1993 Bağdat / idari Ataşe Çağlar YÜCEL
1994 Atina / Müsteşar Haluk SiPAHiOĞLU

takvim