Today's Zaman'ın haberine göre CHP, Ergenekon çetesi ile ilgili bağlantıların araştırılması ve bugüne kadar karanlıkta kalan birçok faili meçhul cinayetle çetelerin bağlantılarının gün yüzüne çıkarılması için TBMM bünyesinde özel bir çete komisyonu kurulması için önerge hazırladı. Gelecek hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması beklenen önergeye göre kurulacak komisyon, milletvekilleriyle birlikte özel yetkilere sahip uzman insanlardan oluşacak ve tüm çeteleri araştıracak. Çalışma süresine ise sınır konulmayacak. Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, öneriyle ilgili olarak, "Son olaylar Türkiye'deki çete yapılanmasının çok tehlikeli bir hal aldığını ortaya koymuştur. Artık bütün karanlık yapılanmalar aydınlatılmalı." dedi. AK Parti de teklife sıcak bakıyor. Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, "Çetelerin ortaya çıkarılmasına yönelik bir komisyon kurulması fikrine karşı değiliz." diye konuştu.

Susurluk kazasından sonra 'mafya-emniyetçi-siyasetçi' üçgenindeki bağlantıların ortaya çıkarılması için büyük mücadele veren ve 'Sürekli aydınlık için 1 dakika karanlık' adı altında eyleme önayak olan Cumhuriyet Halk Partisi, derin devlet çetesi Ergenekon'a yönelik operasyonlara bugüne kadar mesafeli durmaya çalıştı. Deniz Baykal başta olmak üzere CHP kurmaylarından hiçbiri bu konuda açıklama yapmamaya özen gösterdi. Ancak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmanın derinleşmesi ile derin devlet çetesinin bağlantıları tek tek ortaya çıkmaya başladı. Birçoğu faili meçhul kalmış Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy, Necip Hablemitoğlu suikastlarının arkasında çetelerin bulunduğu anlaşılınca CHP de konuyu gündemine aldı.

CHP grup başkan vekilleri, Ergenekon çetesi ile ilgili bağlantıların araştırılması ve bugüne kadar karanlıkta kalan birçok faili meçhul cinayetle çetelerin bağlantılarının gün yüzüne çıkarılması için TBMM bünyesinde özel bir çete komisyonu kurulması için harekete geçti. CHP grup yönetiminin hazırladığı araştırma komisyonu önergesini önümüzdeki hafta Meclisi başkanlığına verilecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Today's Zaman'a yaptığı özel açıklamada, "Son olaylar Türkiye'deki çete yapılanmasının çok tehlikeli bir hal aldığını ortaya koymuştur. Grup başkan vekillerimiz bu konuları değerlendiriyorlar. Bütün çeteler ve benzeri yapıların ortaya çıkarılması ve karanlıkta kalmış cinayet ve suikastların aydınlatılması için araştırma komisyonu önerimiz olacak." diye konuştu. CHP, çeteleri araştıracak komisyonun özel yetkilerle donatılması ve komisyonda sadece milletvekillerinin değil, bu konuda uzmanlaşmış kişilerin de bulunmasını istiyor.

AK Parti temkinli; ama karşı değil

AK Parti ise komisyon kurulması fikrine temkinli yaklaşmasına rağmen karşı değil. AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, Ergenekon Çetesi ile ilgili bağlantıların son 20 yılda Parlamento'da kurulan birçok araştırma komisyonunun görev alanı ile ilgili olduğunu söyledi. Ergün, "Türkiye'de bugüne kadar muğlak kalmış birçok olayın arkasında farklı bağlantılar olduğu anlaşılıyor. Bunların ortaya çıkarılması konusunda hükümet olarak kararlı bir şekilde mücadele ediliyor. Ergenekon çetesinin gündeme getirdiği konularla ilgili bir komisyon kurulmasını şu ana kadar değerlendirmedik. Bugüne kadar benzeri komisyonların işi sulandırdığı, işleri iyice çözümsüz hale getirdiği bir gerçek. Buna rağmen bütün çetelerin ortaya çıkarılmasına yönelik komisyon kurulması fikrine karşı değiliz." dedi.

Demokratik Sol Parti, Ergenekon çetesi ile ilgili bağlantıların ortaya çıkarılması için CHP'nin vereceği araştırma önergesine destek veriyor. Milliyetçi Hareket Partisi, CHP'nin önergesine temkinli yaklaşıyor. Araştırma önergesini koşulsuz destekleyen DTP ise araştırma ile Doğu ve Güneydoğu'daki birçok illegal yapılanmanın ortaya çıkarılacağına inanıyor. Ankara, Zaman