Dışişleri Bakanı Babacan ile Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt, Ankara'da acil bir toplantı yaptı. İki bakan kameraların karşısına geçti ve İsrail'e vahşeti bitirmesi için çok açık uyarılarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan İsrail'e açık uyarı: "Derhal bu vahşete durdur"

Babacan, Ankara'da Mısır Dışişleri Bakanı ile Ebul Geyt ile görüşmesi sonrasında ikili basının karşısına geçti.

Babacan'ın açıklamaları şöyleydi: "İsrail'i derhal bu vahşeti durdurmaya çağırıyoruz. Derhal eteşkes sağlamnmalı. Silahlar susmalı. Çatışma bölgenin başka yerlerine de sıçrayabilir. Uluslararası camia bölgeye insani yardım elini uzatmalı. İsrail bu yardımların ulaşmasına destek vermeli. İsrail Hamas tekrar ateşkes sağlamalı.. Biz Türkiye olarak bölgede trajedinin sonra ermesi ve barışın tesis edilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Mısır Dışişleri Bakanı ile Ebul Geyt'in açıklamaları da şöyleydi: Bölgede durum çok tehlikeli.. İsrail tarafından Gazze'deki Filistinlileree yönelik operasyonlara kesinlikle karşı çıkıyoruz. Mısır, Gazze'deki Filistinlilere karşı özel bir sorumluluğa sahiptir. Bu konudaki sizin de hassasityetiniz için teşekkür ederiz.

Mısır bölgede sükunet için 6 ay mücadele etti. Ancak bu anlaşma yenilenmeyinde sükunet 6 ay sonra bitti.

İsrail bu saldırıların işaretini vermişti. Livni'yi Kahire'ye çağırarak Filistinlilere karşı şiddet kullanılmaması konusunda mesaj vermiştik. Fakat olanlar oldu. Bundan sonraki çözüm yollarına bakmalıyız. Bizim gördüğümüz çözül İsrail'in derhal askeri operasyonu durdurmalıdır ve Filistinlileri öldürmeyi bırakmalıdır. İki taraf ateşkes ilan etmeli. Sükunet sonrası İsrail ve Gazze arasındaki sınır kapılarının açılması gerektiğinide düşünüyoruz. Uluslaraarası camia bu sürece destek olmalı. Sınır kapılarının açılması da dahil bunun gerçekleşmesini sağlamalı. Türkiye'deki kardeşlerimizle yaptığımız işte budur. Önce atşkesi sağlamak. Bölgede sükuneti tesis etmek.

Türkiye ve Mısır bölgenin iki güçlü ülkesidir. Ateşkes için ciddi rol aynayacaktır. Ateşkes ve insani yardım için herkes çalışmalıdır. Türkiye ve Mısır olarak bizim gücümüz, uluslarararası camiada pek şok şeyi başarmaya yetecektir.

Bir kez daha Aziz kardeşim Babacan'ı tebrik etmek istiyorum. Şurada bir noktayı da ifade etmek istiyorum. Sayın Abdullah Gül'den Cumhurbaşkanımız Hüsnü Mübarek'e iletilmek üzere bir mesaj götürüyorum. Öğleden sonraki görüşmelerimizde bunu ileteceğim.

CNN Türk Televizyonu muhabiri Osman Sert, Babacan'a ateşkes görüşülürken İsrail'in saldırmasını sordu: "İsrail ile Türkiye aracılığıyla ateşkes görüşülürken aylar öncesinde Gazze'ye operasyon hazırlıkları yapması ve bundan Türkiye'yi bilgilendirmemesi ile ilgili ne düşünüyorsunuz. Türkiye ile İsrail bundan sonra hangi güven parametreleri içinde görüşmeleri sürdürecek."

Babacan, "Olmert ile Suriye -İsrail barış görüşmeleri konusunda uzun bir süredir görüşmelerimiz devam ediyordu. İsrail-Filistin ilişkilerinin savaş haline dönüşmesi üzüntü vericidir. İsrail-Suriye hattında barış görüşmesi yapılırken İsrail-Filistin hattında savaş yapılması aynı çizgide olamaz. Ateşkes için önce bu şartları dikkete almalı. Bizim açımızdan bu görüşmeler artık sürdürülemez. İsrail ateşkes görüşülürken saldırdı.

Refah Kapısı son 3 gündür açık tutuyor. Bu kapı insani yardımlar için kullanılıyor. Bu kapılar insani yardımlar için açık tutulmalı. İnsan gücüyle taşınabilen yardım malzemesi bölge için ne kadar fayda sağlayabilir.


HABER 7