İskoçya'daki Stirling Üniversitesi'nden araştırmacılar yürümenin etkilerini test etmek için 341 hasta üzerinde durdu ve 8 çalışma yaptı. Ruh Sağlığı ve Fiziksel Aktivite dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, fiziksel egzersizler depresyon semptomlarını kontrol edebiliyor. Yürüyüş depresyonun hafif ve orta derece belirtilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Depresif belirtilerin tekrarı spor yaparak önleniyor. Uzmanlar, depresyon tedavisinde ne kadar uzun süre, ne kadar hızlı yürünürse o kadar iyi olduğunu belirtiyor ve şunları ekliyorlar: "Ormanda yürüyün, hafif yürüyün, yüzün, ne olursa olsun yürüyün. 5 haftalık seansta 30 - 40 dakika yürümek bir depresif atak sonrasında daha iyi hissettiriyor."

Türk uzmanlar ne diyor?
UZM. DR. MEHMET YAVUZ (NÖROLOG): Eğer reçeteye egzersiz yazmak mümkün olsaydı, mutlaka yazardım. Çünkü Lancet dergisinde yayınlanan 416 bin kişinin katıldığı ve 13 yıl süren bir araştırmaya göre, günde sadece 15 dk. egzersiz yapmak ömrü 3 yıl uzatıyor. Düzenli ve tempolu yürüme unutkanlık riskine ve depresyona karşı son derece etkilidir. Sonuç itibariyle hafif ve orta düzeyli depresyonlu kişilerde yürüme aktiviteleri, hastalığı olumlu etkiler.

YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KASIMAY (MARMARA): ÜNİVERSİTESİ SPOR FİZYOLOJİSİ):
EGZERSİZ reçetesinde egzersizin tipi, süresi, sıklığı, şiddeti bulunuyor. Özellikle vücutta salgılanan endorfin hormonunu salgılamasını arttırarak kişinin kendisini daha iyi ve mutlu hissetmesini sağlıyor. Depresyon hastalarında bu ön planda olduğu zaman iyileştirici etkisi oluyor. Haftada 3 günden başlayarak haftada 4 gün ve sonra 5 güne çıkarılıyor. Süresi yarım saat ile başlayıp 10'ar dakika ekleyerek 45 dakikaya çıkarılıyor. Orta düzeyde antrenman gerekiyor. Örneğin yüzme, bisiklet, tempolu yürüyüş.

DR. NİHAT KAYA (PSİKİYATR):
REÇETEYE yazmıyoruz ama sözel olarak özellikle vurgulayarak söylüyoruz. Yapılan araştırmaları örnek görüyoruz. Klinikte depresyon tedavisi gören hastaları tedavi olduktan sonra da kontrol ediyoruz. Bir guruba antidepresan bir gruba yürüyüş veriliyor. İkisi de eşit olduğunu saplıyoruz. Doğru bir şey ben de öneriyorum. Yürüyüş tek başına tedavi etmez. Hafif depresyonlarda yürüyüşün tedavi etme şansı yüksek. Ağır ve orta derecede depresyonlarda temel tedavi ilaç tedavisidir.