Bunun üzerine bir de ağrılı regl dönemi eklenince her ay bu sıkıntıları yaşayan kadın için depresyon kaçınılmaz oluyor. Hatta kadın intiharı bile düşünebiliyor
Acıbadem Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögel, kadınlarda regl öncesi dönemde ortaya çıkan 150'den fazla belirti tanımlandığını belirtti: "Bunlar arasında en önemli yeri, ruh hali ve davranış değişiklikleri tutuyor. Yapılan araştırmalarda sinirlilik, çökkünlük, bunaltı, huzursuzluk, elem, kendini küçük görme, mizaçta dalgalanmalar ve gerginlik en sık görülen psikiyatrik belirtiler arasında yer alıyor."

Gençlerde daha çok
Regl öncesi sendromlarını kadınların yaklaşık yüzde 80'i hafif ya da orta şiddette, yüzde 3-8'i ise ağrılı regl tanısı konacak şiddette yaşıyor. Ağrılı regl belirtileri 25-35 yaş arasındaki kadınlarda diğer yaşlara göre daha şiddetli oluyor. Tedaviye başvuranlar, yaklaşık 10 yıldır bu belirtilere sahip olduklarını ifade ediyor. Ağrılı regl, ergenlik döneminde başlar, belirtiler giderek şiddetlenir ve daha sonra kadın menopoza yaklaştıkça belirtiler azalır. Çok net bulgular olmasa da pek çok kadın belirtilerin gebelik sayısı ve yaşla doğru orantılı olarak arttığını belirtiyor.

İntihara teşebbüs...
Regl dönemini ağrılı geçiren kadınlarda major depresyon görülme riski yüzde 70, panik bozukluk yüzde 16, alkol bağımlılığı yüzde 9, intihar girişimi ise yüzde 12 olarak bulunmuştur. Daha önce depresyon geçirmiş kadınların yüzde 62'sinde ağrılı regl belirtilerine rastlanıyor. Depresyon geçirmeyen kadınlarda ise bu oran yüzde 7... Ağrılı regl olan kadınlarda doğum sonrası depresyon da daha sık görülüyor.

REGL SENDROMUNUN HABERCİSİ 10 BELİRTİ
Aşağıdaki belirtilerin en az birinin olması, 'ağrılı regl' tanısı koymak için yeterli. Ancak bu belirtilerin arka arkaya iki regl dönemi boyunca görülmesi gerekir...
Depresif ruh hali veya mutsuzluk hali
Kaygı veya gerginlik
Duygularda değişkenlik
Sinirlilik
Olağan etkinliklere karşı ilgi azalması
Konsantrasyon güçlüğü
Enerji azlığı
İştahta belirgin değişiklik, aşırı yeme ya da aşerme
Çok veya az uyku
Denetimden çıkma duygusu

PSİKOLOJİSİNİN DEĞİŞMESİ KADINI TEHLİKELİ YAPABİLİR
Regl döneminde yaşanan fiziksel değişimlerin yanı sıra kadınların psikolojisi de farkılık gösterir. Bu da çeşitli sorunlara yol açar. İşte bunlardan bazıları:

Şiddet tehlikelidir:
Agresifliğe yol açtığı ve gerginlik yarattığı için kadınlar bu dönemde şiddete başvurabilir. Ancak bunda kadının kişiliği çok önemlidir. Şiddete hiç yatkın olmayan bir kadının, regl döneminde şiddete başvurma olasılığı da düşüktür.

Sekse etkisi:
Huzursuz ve gergin bir kişinin yaptığı seks, sıkıntılı olur. Bu şekilde keyif için değil, görev gibi yapılan seks, insanı cinsellikten soğutabilir.

Kararı erteleyin:
Bu tür sıkıntılı dönemler doğru kararlar alınmasını engelleyebilir. Konsantre olmayı, üretken düşünmeyi ve iyimser olmayı etkiler. Bu nedenle önemli kararlar, bu dönem içinde alınmamalıdır.

Çatışma çıkabilir:
Tahammül düzeyi, tepkileri düzenler. Regl gibi sıkıntılı bir dönemde, küçük şeyler kolayca tahammül eşiğini aşacağı için çatışma ortaya çıkabilir. Buna en iyi örnek regl dönemlerinde eşlerle yaşanan çatışmalardır.

Anlayışlı olun:
Her ay böyle bir sorun yaşayan bir kadının çevresi (eşi veya arkadaşları) anlayış göstermek zorundadır. Bunu bir tür hastalık durumu olarak görmeleri gerekir. Çünkü kişinin sakin olabilmesi veya kendini kontrol edebilmesi elinde değildir. İki ayağı kırık bir kişiden su isteyebilir miyiz? İyileşmesini bekleriz. Ağrılı regl dönemi de buna benzer.

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ REGL DÖNEMİNDE AŞIRI SIKINTILI
Acıbadem Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Levent Soylu, regl sendromu hakkında merak edilenleri anlattı:
Reglin neden olduğu gerginlik, ağrı, şişlik gibi birçok olumsuzluk her kadında mutlaka görülür mü?
Hemen her ay reglden önceki hafta içinde; depresif ruh hali, sıkıntı, umutsuzluk, hassaslık, öfke artışı, çevreyle çatışma eğilimi, 'kontrolsüzlük-sınırdalık-yüklülük' duygusu, beklenmedik ağlamalar, konsantrasyon güçlüğü, çabuk yorulma, enerjisiz hissetme, aşırı uyku ya da uykusuzluk, belli yiyeceklere aşırı istek, iştah artışı ve ilgisizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtileri az ya da çok yaşayanların oranı yüzde 80'i buluyor. Yaklaşık yüzde 10'luk bir kısım bu durumu okul, iş ya da toplumsal uyumlarını engelleyecek düzeyde yaşıyor. Bedende ortaya çıkan şişlik, hassasiyet, ağrı gibi fiziksel değişimler de psikolojiyi dolaylı olarak etkiliyor. Regl sırasında ortaya çıkan ağrılar ise her üç kadından birini etkiliyor. Altta biyolojik nedenler olsa bile, hem regl öncesinde yaşananlar, hem de ağrılı regl; psikolojik durumdan etkilenir ya da psikolojik durumu etkiler.

İşe gidemiyorlar
Sınav dönemlerinde gençlerin başarısı regl sorunlarından olumsuz etkileniyor mu?
Regl öncesi gerilim varsa, o dönemde konsantrasyon güçlüğü en sık rastlanan belirtilerden bir tanesidir. İlgisizlik ve uyku sorunlarını bu durum üzerine katın ve bunun her ay bir hafta olduğunu düşünün, üstüne ağrılı regli ekleyin; gencin eğitiminin bu durumda az ya da çok etkilenmesi normaldir.

Ağrılı regl iş başarısını da olumsuz etkiliyor. İş yerinde stresin artmasına, kişinin iş arkadaşlarıyla tartışmasına yol açıyor. Bu herkes için geçerli mi?
Her ay yaşanan bu durum doğal olarak stres yaratır ve stres insanı geriletir. Gerileyen insan ise ilkel ve kontrolsüz bilinçdışı tepkiler vermeye başlar. Yersiz alınganlıklar, öfke patlamaları, şüpheler kişinin işyeri ilişkilerinin bozulmasına ya da iş kayıplarına yol açabilir. İsveç'te yapılan bir araştırmada, çalışan kadınların yüzde 73'ünün reglle ilgili psikolojik sorunlar yaşadığı ve yüzde 2'sinin bu nedenle zaman zaman işe gidemediği gözlenmiş.

Fransa'da bir dönem, reglken cinayet işleyen kadınlara ceza indirimi gelmesi tartışılmış, bu basına da yansımıştı. Bu sendrom ceza indirimi gerektirecek kadar şiddetli psikolojik sorunlara neden olur mu?
Gerçekten kadınların yaklaşık yüzde 10'u gündelik yaşamlarını bozacak kadar ağır psikolojik regl sorunları yaşadıklarından, bu tartışmalar doğal karşılanabilir.

Ağrıya meditasyon
Her ay yaşanan regl sorunları ile ilgili psikolojik açıdan neler yapılmasını önerirsiniz?
Doğru beslenme, spor, yeterli uyku, meditasyon-gevşeme teknikleri gibi genel sağlık önlemleri kişinin her ay sağlam bir psikolojik zeminle bu sürece girmesine yardımcı olur. Kişi kendisini tanımalı ve ilişkilerinde, en azından bu dönemlerde, tepkilerini paranteze alabilmeyi öğrenmelidir. Eş ya da durumun paylaşılabileceği yakınların bilgilendirilmesi soruna katkıda bulunabilir. Ağır seyreden gündelik yaşamın etkilendiği durumlarda (işokul), jinekolojik ve psikiyatrik açıdan değerlendirme yapılmalı ve gerekirse ilaç ve psikoterapi desteği sağlanmalıdır.