Pek çok haber sitesinde aynı anda okuyucu ile paylaşılan ve Türkiye’de bir ilk olan araştırma sonuçları, internet medyasında büyük yankı uyandırırken, sıcak gelişmelere en hızlı refleks veren haber sitelerini de ortaya koydu.
 
Son bir haftanın en önemli beş sıcak gelişmesiyle ilgili 5 haberin 3’ünü, dörder-beşer dakika farkla yayına giren ensonhaber.com adlı internet haber sitesinin birincilik formülü ise çok geçmeden gün yüzüne çıktı.
 
Farklı internet sitelerinden ve okuyuculardan gelen uyarılar, Ensonhaber.com adlı haber sitesinin, 27 Temmuz Çarşamba günü saat 20.57’de meydana gelen 5.2’lik Tekirdağ merkezli Marmara depremi haberini, tam 4 dakika önce, yani saat 20:53’te vermiş olması gerçeğini ortaya çıkardı.
 
Ortaya atılan iddialar, sitenin uyguladığı yazılım kodları sayesinde okuyucularıyla paylaştığı tüm haberlerin sisteme 4-5 dakika erken girilmiş gibi gösterildiği yönünde.
İddialara gösterilen en önemli delil ise söz konusu sitenin haber giriş saati ile deprem oluş saati arasındaki 4 dakikalık fark.
 
HABER SAATİ 20:53 DETAYDAKİ SAAT 20:57
 
Uyguladığı iddia edilen yöntem sayesinde MTM araştırmasına konu edilen 5 önemli haberin 3’ünde ‘en hızlı site’ olma unvanını okuyucularıyla manşetten paylaşan ensonhaber’in atladığı önemli bir ayrıntı ise dikkatli gözlerden kaçmadı.
 
İddiaya göre: Ensonhaber; 27 Temmuz 2011’de gerçekleşen Marmara Depremini, deprem saatinden tam 4 dakika önce yayına vermiş! Üstelik de bu küçük ayrıntıyı gözden kaçıran site, ajanslardan aldığı ‘Marmara’da Deprem’ haberinde de depremin saatini 20.57 olarak bariz bir şekilde okuyucu ile paylaşmıştı.
 
Bazı internet haber sitelerinin birbirleriyle rekabette pek çok yöntem uyguladığı bir ortamda, Ensonhaber’in bu yöntemi ise şapka çıkarılacak türden.
 
SİTE ARAŞTIRMA SONUÇLARINDAN ÇIKARILACAK MI?
 
İlk gün itibarıyla büyük yankı uyandıran ve önümüzdeki süreçte geleneksel hale gelmesi beklenen araştırmayı yapan MTM’nin, Ensonhaber’i bu uygulaması nedeniyle araştırma kapsamından çıkarıp çıkarmayacağı ve İnternet Medyası Derneği’nin buna nasıl tepki vereceği ise şimdiden merak konusu.
 
İşte ‘enhızlısite’ ‘ensonhaber.com’un 4 dakika önceden tahmin edip yayına verdiği 5.2’lik Marmara depremi haberi:
 
 
GAZETEEA24