Marmara Depremi'nin yaralarının sarılması ve depreme hazırlık amacıyla 2000 yılında geçici olarak getirilen vergiler için toplanan tutar 58 milyar lirayı buldu. Devlet Planlama Teşkilatı, Dünya Bankası, TÜSİAD Marmara depreminin ekonomik maliyetini 17 ile 24 milyar lira arasında olduğunu tahmin etmişti. 2009 yılının Haziran ayına kadar 24 milyar lira toplanmasına karşın, bu vergi her geçen yıl katlanarak büyümeye devam etti.

Deprem sonrası, ilk olarak cep telefonundan bankacılık işlemleri ve vergi beyannamelerine, Spor Toto kuponlarından Milli Piyango biletlerine, uçak biletlerinden gümrük ve pasaport işlemlerine kadar birçok hizmete “depreme özel vergi” getirildi. Sadece Özel İletişim Vergisi 2004 yılında toplam bütçe gelirlerinin yüzde 1.8’ini oluşturdu. 2007 yılında ise bu oran yüzde 2.8’e ulaştı. 2004 yılında Özel İşlem Vergisi kaldırıldı ancak Özel İletişim Vergisi (ÖİV) kalıcı hale geldi.

2004 yılında kaldırılan Özel İşlem Vergisi ile vatandaştan 1.7 milyar lira toplandı. Özel İletişim Vergisi olarak bu yıl temmuz ayına kadar 3 milyar lira toplanırken yıl sonundaki bütçe hedefi 4.8 milyar lira.