Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), mart ayında uluslararası yolcu trafiğinde büyümenin Japonya'daki deprem ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle yavaşladığını bildirdi.

IATA'nın verilerine göre, mart ayında uluslararası yolcu trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 arttı. Yolcu trafiği şubat ayında yüzde 5,8 artmıştı. Şubat ayında yüzde 1,8 artan kargo taşımacılığı da mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 arttı.

Yolcu trafiği, mart ayında şubat ayına göre yüzde 0,3 azalırken, kargo taşımacılığı ise yüzde 4,5 artış kaydetti.

Bölgesel bazda ise Asya Pasifik bölgesinde yolcu trafiği yüzde 2, Kuzey Amerika'da yüzde 1, Avrupa'da ise yüzde 0,5 oranında azaldı.

Tüm uluslararası havayolu trafiğinin yüzde 93'ünde faaliyet yürüten 240 havayolu şirketini temsil eden IATA Üst Yöneticisi Giovanni Bisignani, yolcu trafiğinde büyümenin mart ayında yavaşlamasında Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki yönetim karşıtı gösterilerin etkili olduğunu bildirdi.

Bisignani, söz konusu olayların havayolu taşımacılığı piyasasını yılın ikinci çeyreğinde de olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

A.A.