Van’daki depremlerden etkilenen çocuklara psikolojik destek veren Türk Psikologlar Derneği Psikoloğu ve Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) gönüllü psikoloğu Dr. Zeynep Tüzün, ‘Bu travmanın yetişkin hayatta sorunlara yol açmaması için çabalıyoruz'' dedi.
 
Van'da çocuklara yönelik grup çalışmaları yaptıklarını belirten Tüzün, ''Çocuklar buradaki depremden çok etkilendiler. Özellikle hiç beklenmeyen ikinci bir deprem oldu. Bu çocukları çok etkiledi. Bunu en azından paylaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu durumu oyunla, değişik materyallerle dağıtmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Anne babalarla görüşerek yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmeye çalışıyoruz. Burada var olan tepkilerin hepsi aslında normal olan tepkiler. Bu tepkilerin kalıcı olmaması için çaba harcıyoruz'' diye konuştu.
 
Deprem nedeniyle çocukların sarsılma dönemi yaşadığını ifade eden Tüzün, şunları söyledi: "Sonuçta evlerini kaybettiler, yakınlarını kaybettiler. Çevrelerindeki hiçbir şey sabitliliğini artık korumuyor. İnsanlar değişti, o anlamda çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Dolayısıyla bu genel temel güven duygularının tam olarak sarsılması aslında iyi bir şey değil. Bunun olumsuz etkilerini çok büyük derecede yaşıyorlar. Bunun kalıcı hale gelmesi ileride çocuklar için büyük bir sorun olabilir. Patolojilere, yetişkin hayatta sorunlara yol açabilir. Bunların en azından kronik hale gelmemesi için ne yapılabilecekse ilk etapta yapılmalı. Biz de bunun için çabalıyoruz.''
 
Türk Kızılayı’nın desteğiyle kurulan Mevlana evlerinde depremzede çocuklara psikolojik destek veren APHB, kurduğu çadırda çocuklara terapi uyguluyor. Resim terapisinde çocukların tamamına yakınının ya yıkılan evlerini ya da hayallerindeki evleri çizdiği gözlemleniyor. Çocukların bir kısmının hayallerindeki kenti, bir kısmının kentlerinin son halini, bazılarının da yıkılan minareleri resmettiği görülüyor.