Van'da arama kurtarma çalışmaları sürerken kentte bekleyiş gerginliğe neden oldu. Bir grup vatandaş sabah saatlerinde Bayram Oteli enkazı önüne gelerek Van'ın afet bölgesi ilan etmesini istedi. Van'da Bayram Oteli'nin enkazının önünde bekleyen bir grup, arama kurtarma ekiplerinin dinlendiği, ambulansların beklediği bölgeye taş atmaya başladı. Bunun üzerine Çevik Kuvvet ekipleri grubun üzerine gaz bombası attı. Grup daha sonra Çevik Kuvvet ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. 1 kişi gözaltına alındı. Bayram Otel'in bulunduğu bölgeye enkaz altında kalanların yakınları dışında vatandaşların girmesi yasaklandı.
 
Grubun enkaz bölgesinde beklerken, daha sonra yanlarına gelen birkaç kişi tarafından "Taş atın" diye bağırması üzerine taş attıkları öne sürüldü. Örgütün, bölgede yardımların ve çalışmaların engellenmesi için yandaşlarına 'provokasyon' talimatı verdiği iddia edildi.
 
Aynı bölgede öğleden sonra yine bir grup vatandaş, Van'ın afet bölgesi ilan edilmesi yönünde talepleri olduğunu belirtirken, güvenlik şeridini aşarak basın mensuplarının bulunduğu bölgeye girmek istedi. Ancak polis buna izin vermedi. Küçük çaplı gerginlik ve arbede yaşandı.