Ekonominin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat sektörü, Aydın’da da ilk sırada yer alıyor. Özellikle Adnan Menderes Üniversitesi’nin her geçen gün büyümesi ve kentin son 10 yılda büyük göç alması Aydın’da inşaat sektörünü de canlandırdı.
Aydın Ticaret Odası İnşaat Komitesi Üyesi Salih Kozaka, Aydın’da son 20 yılda inşaat sektörünün büyük bir aşama kaydettiğini, bu büyümeye 27 bin öğrencisi olan Adnan Menderes Üniversitesi’nin çok büyük katkısı olduğunu söyledi. Aydın’da sanayi sektörünün kent merkezinin doğusunda konuşlanmasından dolayı, şehirleşmenin kentin batı kesimine kaydığını dile getiren Kozaka, bunun nedeninin ise kentin batı bölümündeki imar düzenlemelerinin çok katlı yapıya izin vermesinden dolayı olduğunu ifade etti. Kozaka, “1992 yılında kurulan Adnan Menderes Üniversitesi şuan yaklaşık 25 bin öğrenciye eğitim vermekte. Buda ortaya konut talebinin artışını ortaya çıkarıyor. Son yıllara baktığımızda Aydın’da çok katlı yapılar artış gösterirken, kentin mimari özellikleri de değişti. Mimarlarımız gerçek sanatlarını artık gösterebiliyorlar” dedi.
ÇAĞDAŞ VE MODERN YAPILAŞMA
Günümüzde insanların huzurlu, güvenli, rahat ve modern bir yaşam sağlama adına büyük uğraş vererek çağdaş bir yaşamı arzu ettiklerini dile getiren Kozaka, “Çağdaş yaşamın başlangıç noktası ise çağdaş yapılaşma ve çağdaş kentleşmedir. Yaşadığımız kentin; burada yaşayan insanlara daha iyi bir yaşam sunabilmesi ise biz inşaat sektöründe görev alan tüm çalışanların bilgi ve becerisine bağlıdır. İyi bir barınma ortamı ve iyi bir çalışma ortamının üretilmesi ve topluma sunulması için inşaat sektörü her türlü özverili çalışmayı sergilemelidir. Oturacağımız değilde yaşayacağımız konutlar üretmek için güvenli, kaliteli ve kullanışlı projeler tasarlayarak uygulamaya koymalıyız. Kentimizde son yıllarda bu tür çalışmaları fazlasıyla görmekteyiz. Kentin batı yakasında çağdaş ve modern bir yapılaşma iyi bir örnek oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
DEPREM KUŞAĞINDA
Yaşayacak binaların temelden çatıya kadar olan tüm imalatlarında sağlamlık, estetiklik ve kullanma kolaylığı öncelikli hedef olmasının da dikkat çeken Kozaka, şunları söyledi: “Hepimiz biliyoruz ki bir deprem kuşağı üzerinde yaşamaktayız ve ülkemizde meydana gelen depremlerin neden olduğu çok derin yara izleri hala kapanmamıştır. Bu nedenle yapacağımız tüm binaların çok sağlam olmaması için hiçbir gerekçe ve bahanemiz olmamalıdır. Bu konuda kentimiz diğer bazı kentlerden bir adım daha önde bulunmaktadır, çünkü yıllar önce hazır beton uygulamasına geçilmiş olması ve ardından yapı denetim yasa değişikliğinde pilot il seçilmesi ile yapıların daha yakından denetlenmesi daha şanslı olduğumuzun göstergesidir. Bina yapımında uyulması gereken iki önemli yönetmelik vardır, bunlardan ilki ‘Deprem Bölgesinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” tir. Bu yönetmeliğe uygun bina yapımı Aydın’da hazır beton sektörünün hızla yayılması ve gelişmesi ile yapı denetim firma ve elemanlarının daha hassas davranması sonucu gelişme göstermiştir”