Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Aydın'a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'i 1.Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Nazilli Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği tarafından düzenlenen “Ermeni Meselesi ve Kıbrıs” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Konferansa Aydın Valisi Mustafa Malay, MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri, şehit aileleri, gaziler, üniversite öğrencileri ile birlikte yüzlerce kişi katıldı.
Nazilli Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Haluk Alıcık açılış konuşmasında Ermeni Meselesinden söz ederek, derneğin kuruluş amacını tümüyle asılsız olan Ermeni iddialarına karşı koymak ve kamuoyunu bu yönde bilinçlendirmek olduğunu ifade etti.
Milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde gelişmeleri çok dikkatli bir şekilde izlememiz gerektiğini ifade eden Denktaş konuşmasında “Önce Kıbrıs'ı kullandılar. Hala da kullanmaya devam ediyorlar. Sonra da güya Ermeni soykırımı varmış gibi ermeni tasarılarını sırayla oylamaya başladılar. Şimdi de aynı amaçla PKK'yı kullanıyorlar. Amaçları, önce Türkiye'yi AB Uyum Yasaları karşısında mahkum edecekler, daha sonra da Türkiye'den toprak talebinde bulunup bizi parçalamaya çalışacaklardır. Son olarak Rusya'da açıklanan Ermenilerle ilgili son belgeler böyle bir soykırımı yapılmadığının bir gerçeğidir. Şehit kanları ile kurulan bu cumhuriyeti parçalatmayacağız. Kanımızın son damlasına kadar koruyacağız”dedi.
Konuşmasında Kıbrıs ve Türkiye'nin ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade ederek devam eden Denktaş “1974'ten bu yana Kıbrıs, AB yolundaki Türkiye'nin en büyük engeli olmuştur. Buna rağmen Türkiye, bütün diretmelere karşın Kıbrıs'tan vazgeçmemiştir. AB'ye girmeye çalışan Türkiye'yi sürekli oyalayarak, deyim yerindeyse 'Ayının kürkünü almak istiyorsan, bırak tuzağa girsin' taktiğini uygulamaktadırlar” ifadelerine yer verdi.
Ermeni Meselesinin yapay bir mesele olduğunu belirten KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş “Kendi aldıkları kararlar kendi ayıpları ve düşmanlıklarıdır. Biz kendimizi müdafaa etmeye soğukkanlılıkla devam edeceğiz. AB' ye girebilmek uğruna bu çirkin iddialara 'evet' diyecek bir hükümetin Türkiye tarihinde varolduğunu ve olacağını düşünemiyorum. Soykırıma bakacaklarsa eğer; ABD'nin Kızılderilileri, Almanya'nın Yahudileri katledişine; Fransa'nın ise Cezayir' de yaptıklarına baksınlar!” dedi.
Konuşmasında gençlere sağlam durmaları konusunda çeşitli nasihatlerde de bulunan Denktaş konuşmasına “Atatürk'ten Son Mektup” adlı şiirle son verdi.