Genelkurmay Başkanlığı’nın, son anda sürpriz bir kararla ’Denizkurdu-2011’ ve ’Efes-2011’ tatbikatlarını iptal etmesi Ankara’da sessizlikle karşılanırken Ankara’daki diplomatik kaynaklar iptalle ilgili ilginç bir detay verdi. Buna göre 3 Mayıs’ta başlayan ve 29 Mayıs’ta sona ermesi planlanan Efes-2011 tatbikatı ile 16 Mayıs’ta başlayan ve bugün sona erecek olan Denizkurdu-2011 tatbikatlarının son ve daha çok seremoniye dayalı kısmı iptal edildi. Bu, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunması beklenen, tatbikatın en can alıcı bölümlerinden biriydi. Ancak Gül ve Erdoğan’ın kapanış seremonisine katılmayacağı öğrenildi. Bu ani iptalin gerekçesinin de bu olduğu iddia edildi.
 
Gönül: Askerin kararı 
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuyla ilgili olarak, “Genelkurmay’ın kendi iç değerlendirmeleri sonucudur” ifadelerini kullandı. Ayrıca Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in Cumhurbaşkanı Gül’le dün geç saatlerde programda olmayan bir buluşma gerçekleştirmesi tatbikat iptallerinin konuşulduğu yönünde algılandı. İptallere Ankara’daki diplomatik misyonlar da şaşırdı. Üst düzey bir diplomat, “Kimse bu iptalin ardındaki nedeni anlayamıyor. Ancak bunun Yunanistan’a bir iyi niyet göstergesi olduğunu düşünüyoruz” dedi. 
 
Diğer yandan, tatbikatların son anda ertelenmesi Atina’da da şaşkınlığa neden oldu. Yunan hükümet çevreleri, dün gün boyu Türk Genelkurmayı’nın iptal kararının nedenlerini araştırdı. İptalle ilgili herhangi bir gerekçe gösterilmemesi de Atina’nın merakını arttırdı. 
 
Mutabakat mı var? 
İnternetteki haber sitelerinde tatbikatların “Erdoğan’ın bir provokasyon olabilir korkusu” ve “Türkiye’deki seçim öncesi dönemin hassasiyeti” nedeniyle iptal edildiği iddiaları ortaya atıldı. Ege ve Akdeniz’deki iki Türk tatbikatının son anda iptalinin arkasında bir Türk-Yunan mutabakatı ihtimali de Yunan başkentinde göz ardı edilmedi. Herhangi bir mutabakat olup olmadığı Yunan deniz ve hava kuvvetlerinin her yıl mayıs sonu-haziran başında yapılan geniş çaplı “Kategida” (Fırtına) tatbikatının akıbeti ile kesinleşecek. Tatbikatın akıbetine ilişkin Atina’da dün akşama kadar herhangi bir açıklama ya da duyum yoktu. Yunan Silahlı Kuvvetleri ayrıca Ege ve Akdeniz’de 7 Haziran’da bir günlük “İonas” adlı bir arama-kurtarma tatbikatı programlıyor. 
 
Yunanistan askeri heyeti Türkiye’de 
Yunan Genelkurmay Başkanlığı Siyasi ve Strateji Dairesi’nden bir heyetin önceki günden bu yana Türkiye ziyareti gerçekleştirdiği öğrenildi. Yunan askeri yetkililerinin, Türk mevkidaşları ile “İki ülke arasındaki Güven Arttırıcı Önlemler çerçevesinde 2012 yılı için faaliyet programlarını” görüştükleri belirtildi.