Dünya Kıyı Günü kapsamında Türkiye genelinde 15 ayrı il de yapılan Deniz altı temizliği Aydın"ın Didim ilçesinde de gerçekleştirildi.
Didim Limanı"nda yapılan su altı deniz temizliğine çalışmalarına Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, İlköğretim Okullarının izci grupları ve vatandaşlar katıldı. Su Altı Temizleme Harekâtı Derneği üyelerinin dalgıç kıyafetleri ile girdiği Didim Limanında denizin dibinden çıkan klozet ve halı öğrencileri şaşırttı. 20 dakika süren temizlik neticesinde denizin dibinde toplanan katı atıklar öğrencilere sergilenirken öğrencilere denizlerin temiz tutulması mesajı verildi.
Düzenlen etkinlikle ilgili bilgiler veren Su Altı Temizleme Derneği yönetim kurulu üyesi Hakan Önal “Bu gün yaptığımız bu çalışma ülke genelinde 15 ayrı noktada yapıldı. 1 gün süren bu etkiliğimizde amacımız suyu altındaki kirliliği gözler önüne sermek ve insanların denizi kirletmemesini sağlamak gelecek nesillere daha temiz bir deniz bırakmaktır. Bu nedenle burada küçük yaşta öğrencilerimize bu kirliliği gösteriyoruz ki gelecekte denizlerine daha iyi sahip çıksınlar. Çünkü yeni nesil"in çevreye daha duyarlı olacağına inanıyorum.” dedi.
Hakan Önal yaklaşık olarak 20 dakika yapılan çalışmada 200 parça atık çıkarttıklarını belirterek “Bu atıklar 300 metre kare alanda çıkartıldı. Burada atığın çok olması liman bölgesinde yaşayanların duyarsızlığıdır. Şu durumda bakıldığında Didim"de denizin temiz olduğu söylenemez. Çözünü ise halkımızın bilinçlenmesidir, asıl temizliğin bu tür çalışmalarda toplu olarak su altına inilmesidir. Genellikle denizlerde kara temizliği yapılıyor. Asıl önemli olan denizin içi ise temizlenmiyor. Bu durum aynı zamanda ekolojik dengeyi de bozuyor.”diye konuştu.
Denizdeki temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı"da çalışmaları değerlendirerek “ Ülke genelinde yapılan bu çalışmanın bir ayağının da ilçemizde yapılaması sevindirici bir olay. Çıkarılan atıklardan sonra denizlerin ne halde olduğunu gördük. Kendimize nasıl bakıyorsak denizimize de öyle bakmalıyız. Didim bir turizm kenti denizi bittiğinde insanı da biter. Bu nedenle herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Denizlerimiz içine kimse görmez diyerek atıklar atılmamalı bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalı. Çevremize her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.
Su Altı Temizleme Harekatı üyeleri topladıkları atıkları sahil kenarına toplayarak öğrencilerin görmesini sağlarken, çıkan atıklarda bira şişesinden demir çubuklara, klozetten halıya kadar bir çok atık gözler önüne sergilendi.