Akdeniz'de batmak üzere olan tekneden kurtardığı 140 kaçak göçmenle günlerdir İtalya açıklarında bekleyen Türk gemisi için belirsizlik sona erdi. "Pınar-E" gemisindeki kaçak göçmenler, İtalya'nın yolladığı savaş gemisiyle tahliye edildi. Panama bandralı Türk gemisine, Sicilya Adası'na yanaşması için izin çıktı.
İtalya Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları yarafından ortaklaşa yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun girişimlerine karşın Malta'nın almamak için direndiği göçmenleri, İtalya almaya karar verdi. Karar, Başbakanlığın da onayıyla alınmıştır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, İtalya'nın durumu Avrupa Birliği gündemine taşıyacağı ve Malta'nın uluslararsı kurallara uyarak, insanların korunması için üzerine düşeni yapmasının sağlanmasını isteyeceği bildirildi.

10 kişi hastaneye kaldırıldı

"Pınar-E"nin Sicilya Adası'nda bulunan Agrigento kenti limanı Porto Empedocle'ye yanaşacağı bildirildi.
Bu arada, gemide bulunanlardan sağlık durumu ağırlaşan 10 kişi sahil güvenlik botları tarafından gemiden alınarak Lampedusa Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hastaneye kaldırılanlar arasında gemideki iki hamile kadından birinin de olduğu bildirildi.

Bu arada üç İtalyan gazeteci de küçük bir tekneyle "Pınar-E" gemisine ulaşmaya çalıştı. Ancak kötü hava koşulları nedeniyle motor durunca gazeteciler zor durumda kaldı.

Bunun üzerine "Pınar-E" mürettebatı, İtalyan gazetecileri de gemiye alarak hayatlarını kurtardı.

Gazeteciler, akşam haberlerine canlı telefon bağlantısıyla katılarak, gemidekilerin durumunu aktardı.

Gazetecilerden Luigi Pelazza, "Gemidekilerin durumu gerçekten kötü. Mürettebat elinden geleni yapıyor, ama onlar da risk altında. Gemi şu anda Sicilya'ya doğru hareket ediyor" açıklamasında bulundu.
"Pınar-E" gemisinin, 13 mürettebatının sağlık kontrolü yapıldıktan sonra yoluna devam etmesi planlanıyor.

Krizin gelişimi

Gemi, İtalya ve Malta arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, 5 gündür akdeniz açıklarında bekletiliyordu.

İtalyan makamları, geminin Malta karasularında olduğunu belirterek Afrikalı mültecileri, Malta'nın kabul etmesi gerektiğini savunmuş; Malta ise mültecileri reddetmişti.

Gemideki insani durumun giderek kötüleşmesi üzerine Avrupa Birliği yardıma çağrılmıştı.

Bir hamile kadının hayatını kaybettiği gemide, 16 yaşında bir genç kızın da yaşam mücadelesi verdiği belirtilmişti.

Gemide 13 Türk mürettabat bulunuyor.

Milliyet