Denİz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam kararına Meclis’te ‘Evet’ oyu veren ancak bugün “İçinin sızladığı”ve “Siyasi sorumluluğu olmadığı”nı söyleyen dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e, dönemin tanıklarından eleştiri geldi. Mahkeme kararı hakkında, AP Genel Başkanı Süleyman Demirel ve partisinin tavrını değerlendiren gazeteci Oral Çalışlar, Demirel’in Gezmiş ve arkadaşlarının idam oylamasında ve öncesinde yoğun çabalar gösterdiğini belirtti.
 
“Demirel, idamın çıkması için iştahla çalıştı” diyen Çalışlar, “Deniz’lerin idamında Demirel’in ve başında olduğu Adalet Partisi’nin  aktif rol aldığını biliyoruz. Kendisi o zaman, mecliste büyük bir gücü olan AP’nin Genel Başkanı’ydı. Denizler’in mecliste idam oylamasının ötesinde, meclis komisyonlarında bir an önce idam edilmesi için AP’lilerin Demirel’in önderliğinde olağanüstü gayret gösterdiğinin tanığıyız. Zaten idam kararı meclisten olağanüstü çabuk geçti. O dönem bir askeri yönetim vardı ama meclis de vardı. Garip bir durumdu;  iç içe bir yönetim vardı.
 
Askerler elbette idamda aktif bir rol aldılar ama meclis buna direnebilirdi. Demirel, idamların gerçekleşmesini iştahla yaptı. Bunun için iştahla çalıştı. Oylamada AP milletvekilleri ‘Üçe üç’ diye bağırıp, idamları Menderes’lerin idamlarıyla birleştirmeye çalışıp, bunu başardılar” dedi.
 
‘Evet’ dedi vekillerine baktı
 
Dönemin tanıklarından Gazeteci Altan Öymen, Demirel’in tutumunu şu ifadelerle anlatıyor:
 
“Demirel, Mobilya Yolsuzluğu’ndan yargılanan yeğeni Yahya Demirel’le ilgili olarak ‘25 yaşında çocukla uğraşıyorlar’ diyor. 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz, Yusuf, Hüseyin’in idam kararları oylanıyordu. Süleyman Bey AP Grubu’nun en önünde oturuyordu. Elini “idama evet” için kaldırdığında arkasına dönüp baktı, herkesin kaldırıp kaldırmadığını kontrol ediyordu.
 
Sonra vakur bir ifadeyle önüne döndü. İdamlar kabul edilmişti. Deniz ve Yusuf da 25 yaşındaydı. Hüseyin ise 23’ündeydi...”
 
star