Kuzey Irak"taki Değişim Hareketi"nin (Goran) lideri Nuşervan Mustafa, önceki gün yapılan seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Mesud Barzani"nin Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Celal Talabani"nin Kürdistan Yurtseverler Birliği"nin (KYB) mutlak hâkimiyetine son vererek üçüncü bir oyuncu olarak sahnede yerini almaya hazırlanıyor. Mustafa"nın bu başarısının temelinde ise KDP ve KYB yönetimlerinin halkın beklentilerine yanıt verememesi, yolsuzluk iddialarına her geçen gün yenilerinin eklenmesi, halkta “Bağdat yönetimine taviz verildiği” görüşünün giderek hâkim olması etkili oldu.

KYB"yi kurdu
Politikaya 1970"lerde giren Mustafa, önce Emekçiler Hareketi"ni (Komalai Rençberan) kurdu.
Bir süre sonra Emekçiler Hareketi"ni fesheden Mustafa, 1 Haziran 1975"te Talabani ile KYB"yi kurdu. Bugüne kadar KYB"de ikinci adam konumunu sürdüren Mustafa, 1 Mayıs 1994"te yaşanan KDP-KYB çatışmasında tarafsız kalarak Avrupa"ya gitti.
Savaşın sona ermesinden sonra tekrar bölgeye gelen Mustafa, Talabani"nin Türkiye ve diğer komşu ülkeler, Avrupa"daki Kürtler ve özellikle PKK ile ilgili yaptığı açıklamalara muhalefet etti. KYB"nin politikalarını eleştiren Mustafa, zaman zaman KYB"den koptu, ancak Talabani"nin ısrarıyla hep geri döndü.
İki yıl önce KYB"den tamamen kopan Mustafa"nın kurduğu Değişim Hareketi, bölgede dengeleri büyük oranda sarsacak görünüyor. Sosyalist ve sosyal demokrat politikalarıyla tanınan Mustafa, gücünü daha çok gençler ve kadınlardan alıyor.

Halka tercüman oldu
Mustafa, mevcut idareye yönelik eleştirilerini daha çok Kürtlerle Bağdat arasındaki sorunların çözülemeyişi ve yolsuzluk olayları üzerine kurdu. Yönetimden kaynaklanan yolsuzluk iddialarından bıkan halkın duygularına tercüman olan Mustafa, yönetimdeki yolsuzlukları kendi televizyon kanalı KNN ile kurduğu gazete ve internet sitelerinde sık sık işledi.
Kürdistan bölgesel yönetimi de eleştirileri dikkate alarak, bunun demokrasinin gereği olduğunu açıkladı.

Etkili isimler katıldı
Mustafa"nın KYB"nin etkili figürlerini de yanına çekmesiyle özellikle Süleymaniye bölgesinde Değişim Listesi büyük taraftar topladı. “Mam Rüstem” lakabıyla bilinen eski peşmerge komutanı gibi askeri alandan etkili kişiler de bu listeye katıldı.
Daha çok gençlerin aktif destek verdiği seçim çalışmalarına birçok kesim de maddi destek sundu ve etkili propaganda yaptı. “Daha çok değişim, her alanda değişim” sloganı ile halktan oy isteyen Mustafa, çalışmalarında başarılı oldu.
Irak genelinde yapılacak seçimlere de girmeyi planlayan Mustafa"nın, bölgedeki dengeleri kısa sürede değiştirmesi bekleniyor.


Barzani oyların yüzde 72"sini aldı
Kuzey Irak"ta cumartesi günü yapılan seçimlerin dün gece açıklanan gayri resmi sonuçlarına göre Mesud Barzani oyların yüzde 72"sini alarak yeniden başkan seçildi. Resmi olmayan sonuçlara göre, Mesud Barzani ve Celal Talabani"nin ortak listesi “Kürdistan İttifakı” bölge genelinde yüzde 61 oranında oy alırken 61 milletvekili çıkardı. “Değişim” (Goran) listesi 22, İslami ve sosyalist partilerin ortak listesi 9 sandalye kazanırken, Türkmen İttifakı 5, Asuri-Keldani İttifakı 5 ve Ermeniler 1 milletvekili çıkardı. Kuzey Iraklılar Barzani"nin zaferini havaya ateş açarak kutladı.

Milliyet