ısa aralıklarla meydana gelen bu kazaların ardından, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yeterli denetim yapılmadığı gerekçesiyle, en çok eleştiriyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aldı. Bakanlık müfettişlerinin geçen ekim ayı içerisinde aralarında İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 45 ilde, devam eden inşaat projelerine yönelik denetimleri, ülke genelindeki şok gerçeği ortaya çıkardı. Müfettişler, özellikle inşaat sektörünün en fazla geliştiği bölgelerde denetimlerde bulundu. Ekim ayındaki incelemelerde 2 bin 87 inşaat denetlendi. Bu inşaatlardan, işçilerin güvenlik ve barınma koşulları gibi yaşamsal öneme sahip şartların hiçbirisini yerine getirmedikleri saptanan bin 610’una mühür vuruldu. Denetlenen proje sayısına göre, mühür vurulan inşaatların oranı yüzde 77’yi buldu. Bu rakam da, işçilerin hemen her yerde, ölümle burun buruna çalıştıklarını gözler önüne serdi.

İSKELELER ÇÜRÜK

Bakanlık müfettişlerin inşaatlardaki denetimlerde elde ettikleri bulgular sonrasında hazırladıkları raporlar da, yine yaşanan olumsuzlukları gözler önüne serdi. Buna göre, işçiler için hayati önemdeki unsurlardan bir tanesi olan ve ölüm olaylarının en çok yaşandığı iskelelerle ilgili ortaya çıkan gerçek dikkat çekti. İnşaat firmalarının, TSE kurallarına göre standartları belli olan iskeleler yerine, ya daha ince profilleri, ya da ağırlığa dayanıksız malzemeleri kullandıkları tespit edildi. Yine firmaların önemli bir bölümünün ise eski ve artık içten paslanıp çürümeye başlamış olan iskele profillerini, boyayıp yeniymiş gibi kullanmayı sürdürdükleri de belirlendi. Yine ölüm tehlikesi taşıyan bu iskelelerin, firmalarca onlarca kat yükseklik çıkılarak yapılan inşaatlarda hiç tereddütsüz kullanıldığı, işçilerin de üzerlerine çıkartıldığı raporlarda yer aldı.

'RESİM İYİ DEĞİL'

Bakanlık müfettişleri, eksiklikleri bulunan inşaatlardaki faaliyetleri durdurmalarının yanı sıra yüksek miktarda idari para cezaları uyguladı. Denetimler sonrasında ortaya çıkan tabloyla ilgili en çarpıcı değerlendirmeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel yaptı. Tezel şunları söyledi:
“Görünen o ki, bu konudaki resim iyi değil ve kurallara uyulmuyor. Yapı işlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymuyor. Kurallara uyulmadığı gibi malzemelerden de kaçılıyor. Bunun sonucunda da acı kazalar maalesef ortaya çıkıyor.”