Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mustafa Birincioğlu, eski başbakanlardan Adnan Menderes'in idam edilerek öldürülmesinin 50. yıl dönümüne ilişkin olarak, ''Cumhuriyet tarihinin en önemli siyasi isimlerinden biri olan merhum Başbakan Adnan Menderes'i özlem ve rahmetle andıklarını'' ifade etti. 
 
Prof. Dr. Birincioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 17 Eylül 1961 tarihinin, Türk siyaseti için tarifi mümkün olmayan acıları ve üzüntülere karşılık geldiğini belirtti. 
 
Bu tarihin, genç Türkiye Cumhuriyeti'ni ve cumhuriyetin çağdaşlaşma ülküsünün siyasi rejimi olan demokrasiyi yıllarca derinden etkilediğine işaret eden Prof. Dr. Birincioğlu, ''Cumhuriyet tarihinin en önemli siyasi isimlerinden merhum Başbakanımız Adnan Menderes'i idamının 50. yılında özlemle ve rahmetle anıyoruz'' ifadelerini kullandı. 
 
Prof. Dr. Birincioğlu, üniversite olarak adını taşımaktan gurur duydukları Adnan Menderes'i unutmadıklarını göstermek ve yeni nesillere unutturmamak amacıyla son dönemde birçok çalışmaya imza attıklarını da dile getirerek, şunları kaydetti: 
 
''Üniversitemizin öncülüğünde bilimsel bir platformda düzenlenen arşiv çalışması, geleneksel hale getirmeyi düşündüğümüz ve ilkini 12-14 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz sempozyum ve makale yarışması, sözlü tarih çalışması, Başbakan Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi, Adnan Menderes ve Demokrasi Şehitleri Müzesi ve Sosyal Yaşam Alanı'nın kurulması çalışmaları, geçte olsa üniversitemiz tarafından yakın tarihimize sahip çıkılışın en somut göstergesi ve birlikteliğe atılan büyük bir adım olmuştur. Ruhu şad olsun.''
 
AYTO BAŞKANI DOKUZLU
 
Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu da yaptığı yazılı açıklamada, 1960 askeri darbesi sonrası idam edilen Başbakan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı rahmetle ve saygıyla andıklarını ifade etti. 
 
Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın ''demokrasi şehitleri'' olduğunu dile getiren Dokuzlu, ''Demokrasi şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyor, ülkemiz demokrasisinin bir daha böyle karanlık günlere maruz kalmamasını temenni ediyoruz'' ifadelerini kullandı. (AA)