Başbakan Tayyip Erdoğan, ilk yurtdışı gezisini, Arap baharının başarıya ulaştığı en önemli yer olan Mısır'a yapma kararı aldı. Erdoğan, teamüller gereği ilk olarak Azerbaycan'a, onun ardından da yine teamüller gereği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gidecek. Teamül gereği gideceği yerler programa yerleştirildi. 
 
Erdoğan, bunların dışındaki ilk gezisini ise Ortadoğu'yu saran Arap baharının başarılı olduğu en önemli örnek olan Mısır'a yapmak istedi. Başbakan, olayların sürdüğü sırada Hüsnü Mübarek'e çekil çağrısı yapmış, Tahrir Meydanı'ndaki binlerce kişi dev ekranlardan Erdoğan'ı dinlemişti. Mısır'daki yeni oluşuma ve bölgeyi saran Arap baharına destek vermek isteyen Erdoğan, sembolik bir adım atarak, Mısır'a gidecek. 
 
Erdoğan'ın Mısır'da bir konuşma yapması, tüm bölgede demokratik girişimleri cesaretlendirici mesajlar vermesi bekleniyor. ABD başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasına zeytin dalı uzatmak için Mısır'ı seçmişti. Kaynaklar, Erdoğan'ın ilk gezini Mısır'a yapmasının ülkedeki yeni sürecin desteklenmesi ve bölgeye mesaj verilmesi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizerken, Mübarek döneminde kurulamayan yakın ilişkilerin yeni dönemde istenen seviyeye geleceğini belirtiyor.
 
Bölgedeki birçok ülkeyle vizeleri kaldıran Türkiye'nin Mısır'la bunu başaramadığına dikkat çekilirken, Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde bu pürüzün de ortadan kalkacağı belirtiliyor. Aynı zamanda, Mısır ve Türkiye'nin Ortadoğu sorunlarının çözümünde birlikte hareket etmek için siyasi karar alacağı ifade ediliyor. Erdoğan, Mısır'da yaşanan Arap devriminin ardından ülkede demokratik kurumların oluşması ve kökleşmesi için, muhaliflere yardım edilmesi talimatı vermişti. Bunun için, Mısırlı muhalifler devrim sonrasında Türkiye'ye getirilmiş, demokrasi tecrübesiyle ilgili kendilerine eğitimler verilmişti. Son olarak başta İhvan, Vasat partisi ve 6 Nisan Gençlik Hareketi olmak üzere Mısır'daki değişik gruplara mensup 51 genç seçimleri izlemesi için Türkiye'ye getirilmiş, gençler Erdoğan'ın İstanbul'dake mitingini de yerinde izlemişti.
 
TÜRKİYE TECRÜBE AKTARIYOR
 
Tunus'ta başlayan Arap yönetimlerine karşı halk gösterileri 25 Ocak'ta Mısır'a sıçradı ve Devlet Başkanı Mübarek yönetimden ayrılmak zorunda kaldı. Ortadoğu'nun siyasi ve entelektüel başkenti olarak tanımlanan Mısır'da Eylül ayında genel seçim hazırlıkları yapılıyor. Mübarek'i devirerek ülkelerine yeni bir rota çizen muhalefet, parti kurma arayışında. Ankara, siyasi yapılanma konularında Mısır'a tecrübe aktarıyor.
sabah