BDP lideri Selahattin Demirtaş, Şanlıurfa’da, BDP’li Suruç Belediyesi’nin verdiği iftar yemeğinde Başbakan Erdoğan’ı eleştirerek, “Suriye Kürtleriyle ilgili konuşurken, kendi ülkende 20 milyon Kürdün yaşadığını, aklından bir an bile çıkartma, barut fıçısının üstüne oturarak çakmak çakma derim” dedi

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı iftar yemeğinde Demirtaş zafer işaretleri, zılgıt ve sloganlarla karşılandı. Konuşmasında, Suriye’li Kürtlerinin kansız ve çatışmasız bir şekilde devrim gerçekleştirdiğini söyleyen Demirtaş, kendi öz yönetimini kuran bir halka Erdoğan’ın “Oraya müdahale ederiz. Orada terörist ağıdır. Biz orayı dağıtırız” diye konuştuğunu hatırlatarak,
“Hangi kanun ve yasaya göre sen gidip oraya müdahale edeceksin. Hangi uluslararası sözleşmeye göre sen orada müdahale edeceksin” dedi.
Demirtaş, şöyle devam etti: “Halk kendi iktidarını kuruyor diye diğer bir ülkeye müdahale hakkı yoktur. Başbakan açıkça Kürt düşmanlığı yapıyor. Irkçılık yapıyor. Derdi PKK’de değil. Kürt halkının tek bir özgürlük kazanmasına dahi tahammül gösteremiyor. Milliyetçi düşünceyle hareket ederek oraya müdahale etmek istiyor.


W harfini Türkiye’deki Kürtlere yasaklayabiliyor. Ama çıkıp Suriye’deki halkı terörist ilan ederekKürtlerin haklarını ve özgürlüklerini yok etmeye çalışıyor. Dikkat edin Suriye meselesi 1.5 yıldır yaşanıyor. Sen Esad’a bu kadar ’aslan’ kesilmemiştin. Kürtlere niye diş geçirmeye çalışıyorsun. Sende çok iyi biliyorsun ki Kürt halkı sahipsiz değildir. Kurbanlık koyun değildir. Kuzu hiç değildir. Suriye Kürdü ve Kürdistan’ı sahipsiz değildir.
Yeryüzünden hiçbir güç Suriye Kürdistan’ını elinden alamayacaktır. Bu yüzden oraya yönelik bir müdahale işgaldir. Türkiye’nin müdahalesi işgaldir. Bunun başka bir anlamı yoktur. PKK 3 gündür orada değil ki 30 yıldır orada bunu bilmiyor musunuz?”