Sosyalist Enternasyonal Konseyi toplantılarına gözlemci olarak katılan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Paris'te bir araya geldi.

BDP Eş Başkanı Demirtaş, Irak Devlet Başkanı Talabani ile biraraya gelmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Demirtaş, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani"nin kurban bayramı vesilesi ile kendilerini öğlen yemeğine davet ettiğini ve heyet olarak katıldıklarını söyleyerek görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Sosyalist enternasyonal nedeni ile burada bulunduğumuzdan bu toplantıya ilişkin karşılıklı değerlendirmelerde bulunduk. Bildiğiniz gibi Türkiye"de devam eden bir Kürt sorununun tartışma süreci en azından var bu konuya ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Irak"ta hükümet yeni kuruldu. Bağdat Hükümeti konusunda son düşüncelerini dinledik. Büyük bir keyif aldık diyebiliriz. Irak"tan,İran"dan ,Türkiye"den katılan bir çok parti ile de bir araya gelme fırsatı bulduk.”

Demirtaş, Sosyalist Enternasyonel"in başkanlığını yapan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile de görüştü. Papandreu ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı.

“Partimize tam üyelik için destek talebinde bulunduk. Enternasyonel"in Kürt çalışma grubu var, bunun daha aktif hale gelmesi için talepte bulunduk. Kendisi sıcak baktığını, zaten bildiğini, desteklemeye devam edeceğini söyledi. Hem partimizin tam üyeliği hem de çalışma grubunun yeniden aktif hale gelmesi için katkı sunacağını belirtti.”

Herkesin Kurban bayramını kutlayan Demirtaş şöyle konuştu:

“Kurban bayramı hem ülkemiz hem de İslam alemi açısından çok önemli ama barışın ve özgürlük taleplerinin kurban edilmediği bir kurban bayramı ülkemizde bir başlangıca dönüşsün. Herkesi bu vesile ile kardeşlik, barış duyguları etrafında bir kez daha bütünleşmeye çağırıyorum. Bu bayram bunun için en büyük fırsat olur. Bayramdan sonra Türkiye"yi yoğun bir gündem bekliyor. Her günün Türkiye"de toplumumuzda bayram havasında geçmesi için hepimize çok sorumluluk düşüyor, bütün siyasetçilere çok sorumluluk düşüyor.her şeyden önce hükümetin artık Türkiye"yi bayram havasına sokacak cesaretli politikalar, çözümler üretmeye beklediğimi belirtmek istiyorum.

Hürriyet