HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada bugün hazır bulunarak ifade verecekti.

Demirtaş'ın tutuklandığından bu yana ilk kez hakim karşısına fiziken çıkacak olması nedeniyle sabah saatlerinden itibaren duruşmanın görüleceği Ankara Adliyesi'nde hareketli anlar yaşandı. Duruşma salonunda önünde bekleyiş sürerken, Demirtaş'ın duruşmaya gelmeyeceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Demirtaş, kelepçeli getirilmek istenmesi üzerine duruma itiraz ederek duruşmaya gelmeme kararı aldı. Demirtaş'ın duruşmaya SEGBİS ile katılacağı belirtiliyor.

HDP: 03.40'TA KELEPÇE TAKMAK İSTEDİLER

HDP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Demirtaş'ın duruşmaya getirilmemesine ilişkin şu bilgi verildi: "Demirtaş, bu sabaha karşı saat 03.40'ta Edirne Cezaevinde, yola çıkmak için geldiği servis aracında kendisine kelepçe takılmasının istenmesi üzerine Jandarma Bölük Komutanı ve nöbetçi müdür ile bir görüşme yapmıştır. Görüşmede halen milletvekili olduğunu, dokunulmazlığının devam ettiğini, kelepçe takılması halinde duruşmaya gitmeyeceğini ifade etmiştir. Jandarma Bölük Komutanının kelepçesiz götüremeyeceklerini ifade etmesi üzerine Demirtaş, kendisinin halk iradesiyle seçilmiş bir milletvekili olduğunu belirtmiştir. Kelepçe takılması konusundaki dayatma üzerine Demirtaş, saat 04.10'da kaldığı odaya geri dönmüştür."

AVUKATLAR TERK ETTİ

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme heyeti, 676 Sayılı OHAL KHK'sının CMK 149'a yaptığı ek uyarınca duruşmada en fazla üç avukatın hazır bulunabileceği yönünde karar verince itirazlar yükseldi. Bunun üzerine Demirtaş'ın avukatları mahkeme salonunu, "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak terk etti. Demirtaş'ın duruşmasından çıkan avukatlar ve partililer, milletvekilleri aynı anda devam etmekte olan Aysel Tuğluk'un duruşmasına girdiler. Demirtaş'ın duruşmasına gazeteciler de alınmadı. "Yasak kimin kararı?" diye sorulan polisler, "Onu Valilik'e soracaksınız" yanıtını veriyor. Gazeteciler adliye binasının dışında bekliyor.

AYSEL TUĞLUK GETİRİLDİ

HDP Genel Başkan Yardımcısı iken tutuklanan Aysel Tuğluk da Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasına getirildi. Bu duruşmada ise farklı bir gerilim yaşandı. Avukatların bulunduğu alandan tekerlekli sandalyede davayı izleyen Aysel Tuğluk'un annesi bir söz söyleyince mahkeme başkanından, "Teyzecim bir sus ya!" yanıtını aldı.

SEGBİS İLE KATILIYORDU

Demirtaş, tutuklandığı 4 Kasım 2016'dan bu yana hakkında açılan davaların duruşmalarına SEGBİS ile katılıyordu.