BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK ile MİT görevlileri arasında gerçekleştiği öne sürülen ses kayıtlarının kamuoyunda ‘kıyametler koparmadığını’, insanların diyaloğu ’yapılması gereken akılcı yollar’ olarak gördüğünü belirterek, PKK ve Abdullah Öcalan’la açık müzakere yürütülmesi çağrısında bulundu. 
 
BDP, Ankara’da gerçekleştiği 2’nci Olağan Genel Kurulu’ndan sonra ilk grup toplantısını Diyarbakır’da yaptı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şemdinli’de bir polis, bir asker ve dört sivilin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili “’1990’lı yıllara asla geri dönüş olmayacaktır’ diyen hükümetin, daha işin en başından 1990’lı yıllara geri dönüldüğünün acı bir olayıdır. Şemdinli’de yaşananların ortaya çıkarılması için özellikle gazetecileri, heyetleri oraya çağırıyorum, araştırsınlar” dedi. Demirtaş, önceki gün gündeme düşen ve PKK ile MİT görevlileri arasındaki ses kayıtları ile ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu: 
 
‘AKP bundan güç alır’ 
“Bu haliyle bile kamuoyunda tartışma biçimi bizce hükümete çok ciddi mesajlar veriliyor. Kamuoyunda kıyametler kopmuyor. İnsanlar diyaloğun, müzakerenin yapılması gereken akılcı yollar olarak görüyor. Demek ki istenirse PKK ile de, Sayın Abdullah Öcalan’la da müzakereler açık bir şekilde yürütülebilir. Türkiye toplumu müzakereye, diyaloğa hazırdır. Kürt’ün de Türk’ün de diyaloğa karşı bir tepkisi yoktur. Hükümet öyle teröristle görüşülmez lafları bir kenara bırakmalıdır. Bir grup ırkçı dışında hiç kimse diyaloğa karşı çıkamaz. Hiç kimse AKP’yi diyalog yaptı diye yıpratmaz, bundan güç alır. Hükümet binlerce askeri Kandil’e göndermekten vazgeçmeli. Kandil’e gönderecekse bir müzakere heyeti göndermeli, birini de İmralı’ya göndermeli. Bunu da halkın bilgisi ve hakemliği dahilinde yapmalı.” 
 
‘Öcalan’ı serbest bırakın’ 
Öcalan’la yapılan görüşmelerin tıkandığını vurgulayan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın üçüncü büyük ordusuna sahip, İsrail’e kafa tutan bir devlet, 50 gündür kendi adasına gidemiyor. Şu saatten sonra artık ’İmralı’ya heyet gitsin, görüşün’ demiyoruz. Görüşecekseniz serbest bırakın, dışarıda görüşün. Biz artık Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü istiyoruz.” 
 
Grup toplantısından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, 1 Ekim’de Meclis’e gidip gitmeyecekleri konusunu gruptaki arkadaşları ile değerlendirdikten sonra karar vereceklerini söyledi.