12 Eylül Alt Komisyonu’nun hazırladığı plana göre, dönemin AP, CHP, MHP, MSP ve TİP yöneticileri dinlenerek Türkiye’yi darbeye götüren süreçte yaşanan olaylara bakışları, darbeye karşı nasıl bir tavır takındıkları masaya yatırılacak.

ÖNDER YILMAZ / Milliyet -TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 12 Eylül Alt Komisyonu’nda Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve Bülent Ulusu gibi isimleri dinlenmesi dile getirildi. Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca ile Bahçelievler katliamı sanığı Haluk Kırcı’nın da komisyonda dinlenmesini istedi.
12 Eylül Alt Komisyonu, dünkü toplantısında dinleyeceği isimleri ve izlenecek yol haritasını ele aldı.

Hazırlanan çalışma planı taslağına göre, dönemin AP, CHP, MHP, MSP ve TİP yöneticilerinin Türkiye’yi 12 Eylül’e götüren süreçte yaşanan olaylara bakışları, darbeye karşı nasıl bir tavır takındıkları masaya yatırılacak. Bu çerçevede dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, CHP’li Deniz Baykal, Erol Tuncer, Orhan Birgit, MHP’den Agah Oktay Güner, Türkmen Onur, MSP’den Şevket Kazan, Oğuzhan Asiltürk, darbenin ardından hükümeti kurma görevi verilen eski Başbakan Bülent Ulusu ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın eşi Semral Özal’ın isimleri dile getirildi. 12 Eylül davası kapsamında yargılanan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın da dinlenmeleri gerekliliğine işaret edildi. Alt Komisyon çağrılacak veya ziyaret edilecek isimlere ilişkin somut karar almazken, bu isimler bugün yapılacak üst komisyonda netleştirilecek.

Kadayıf incelemesi

Komisyon, 12 Eylül öncesi ve sonrasında 24 Ocak kararları, kıtlık, kuyruklar, dış borç, döviz kurları, işsizlik, cari açık, enflasyon, bütçe açığı gibi ekonomik olayların da darbeye katkısını mercek altına alacak. Komisyon o sürecin siyasi gelişimini “Sık değişen hükümetler, motel hükümetleri, kadayıfın altı, MC, 100 gün planı, Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci, partiler arası ilişkiler, Kudüs Mitingi benzeri parti faaliyetleri, parlamentodaki tartışmalar” başlıkları altında inceleyecek.

12 Eylül sürecinde yaşanan 1 Mayıs, Bahçelievler katliamları, Maraş, Çorum, Sivas olayları, darbe döneminin sembol cezaevleri Metris, Diyarbakır ve Mamak’taki uygulamaları da inceleyecek olan Komisyon, İpekçi, Kemal Türkler, Gün Sazak, Bedrettin Cömert dahil, 16 büyük cinayet ve yargılama süreçlerini ele alacak. CHP’li Çelebi, Milliyet’in bu kapsamda İpekçi’nin katili Ağca ile Bahçelievler katliamı sanığı Kırcı’nın da komisyon tarafından dinlenmesinin sözkonusu olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

“Dinlenilmeli. İpekçi suikasti, Bahçelievler katliamı gibi olayların arka planına inmek gerekiyor. Arka plandaki unsurların bilgisine başvurulması gerektiğini inanıyorum. Oralardan bir ipucu çıkarsa darbe süreçlerinin arka planıda aydınlanır diye düşünüyorum.”