Demirel, Pazar günü yapılacak DP Kongresi öncesi ağırlığını koydu ve dava arkadaşına destek verdi: İktidar partisi orta sağ parti değildir. DP kongresi orta sağın yeniden toparlanması, ayağa kaldırılması için önemlidir. Cindoruk bunu başarabilir.

HÜSAMETTİN Cindoruk ” merkez sağ siyaseti toparlayacağım, ayağa kaldıracağım “ iddiası ile adaylığını ilan etmemiş olsaydı muhtemelen iki gün sonra yapılacak olan DP kongresi muhtemelen kimsenin ilgisini çekmeyecekti.

Cindoruk"un adaylığı ile birlikte DP"de müthiş bir hareketlilik başladı. İstifası nedeniyle kongreye gidilen genel başkan Süleyman Soylu yeniden aday oldu, Mehmet Ali Bayar aday oldu. Kıyasıya yarışın ötesinde çeşitli çevrelerden Cindoruk"a yönelik inanılmaz bir karalama kampanyası da yürütülüyor.

Şimdi soru şu bu şartlar altında Cindoruk acaba kongreyi kazanabilecek mi? Destek verenlere göre kesin kazanacak ama tabii ki sonuç iki gün sonra belli olacak.

Bu arada DP delegelerinin de kamuoyunun da merak ettiği nokta DP kongresi konusunda acaba merkez sağın doğal lideri Süleyman Demirel ne düşünüyor? Cindoruk"a destek veriyor mu?

Dün 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile telefonda konuştuk. Önce şu kısa genel değerlendirmeyi yaptı Demirel: ” Bugün Türkiye"de siyaset bunalımlıdır. Bunun nedeni de orta sağın tahrip olmuş olmasındandır. Geçen 50 sene içerisinde yani 20. yüzyılın ikinci yarısının yüzde 80"inde iktidar olan orta sağ bugün yok olmuş denecek ölçüde tahrip olmuştur. Türkiye"nin kalkınmasının, gelişmesinin yüzde 80"inde orta sağ vardır. Orta sağ hep yüzde 50"lerin üstünde bir oya sahip olmuştur Türkiye"de. En son 79 seçimlerinde yüzde 55"tir Adalet Partisi"nin oyu.

12 Eylül darbesi kapattı AP"yi . 10 sene mücadele ettik yeniden ayağa kaldırdık ama dağılmış, parçalanmıştı. Yüzde 27 ile yeniden iktidar yaptık. Ama sonraki yıllarda bilinen sebeplerle dağıldı, dağıtıldı, tahrip edildi. Fakat misyonu duruyor orta yerde. Bu misyona Türkiye"nin çok ihtiyacı var ama orta sağ parti yok.

İktidardaki parti orta sağ sayılmaz mı?
Hayır sayılmaz. İktidar partisi orta sağ parti değildir. İktidar partisi Milli Görüş"ün geliştirilmiş şeklidir. Kurucularına, önderlerine bakın hiçbirinin orta sağ ile alakası yok. İktidar partisi Saadet Partisi"nin bir başka versiyonudur. Zaten o yüzden orta sağ misyonuna ihtiyaç vardır. Türkiye"nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine ırk ve din meselelerini misyon yapmayan, Cumhuriyet değerlerine Atatürk ilkelerine, Türkiye"nin geleneklerine sahip çıkan bir siyasi harekete ihtiyaç var. Sayın Cindoruk"un söylediklerine dikkat edin, aynı şeyleri söylüyor. Yapılması gereken budur. Yapılması gerekeni yapamazsanız Türkiye rahat edemez. Siyaset işlemez, siyasi partiler rejimi işlemez. İşte iki gün sonra yapılacak olan DP kongresi bunun zemini olacaktır. Bu kongre orta sağın yeniden toparlanması, ayağa kaldırılması için önemlidir. Türkiye için, siyasi partiler rejiminin işlemesi için önemlidir. Sayın Cindoruk ve arkadaşlarının bunu başaracağına inanıyorum.

Siz Cindoruk"u destekliyor musunuz?
Biz Sayın Cindoruk"la 60"lı yıllardan beri bu mücadelenin içindeyiz. Sayın Cindoruk orta sağda bu toparlanmayı yapabilecek olan başta gelen kişidir. Sayın Cindoruk"u iyi anlamak lazımdır. Eğer isteseydi 1993"te bu misyonun o zaman lideri olurdu. O gün istemedi, kenara çekildi. Ama bugün sistemin işlemesindeki arızaları gördüğü için, orta sağdaki bu toparlanmayı yapmak için yola çıkıyor. Ben de Türkiye"nin bu toparlanmaya ihtiyacı olduğunu bildiğim için bu harekete destek veriyorum. Ayrıca senelerce başını çektiğim siyasi hareketin ölmesine gönlüm razı olmaz. Bugün hem orta sağın hem orta solun toparlanması lazımdır. Türkiye"nin buna ihtiyacı var.

Cindoruk"un kongreyi kazanabilmesi için delege bazında girişimleriniz var mı?
Geçmişimde Cumhurbaşkanlığı hüviyetim olmasa oralara da inerim. Ama benim oralara inmeme gerek olacağını da sanmıyorum. O ihtiyacı duyan kişiler gerekeni yapacaklardır. Şu da var ki bu işin neticesi önemli değil, hareketin kendisi önemlidir. DP kongresi sağ duyu ile bu hareketin farkına varırsa varır. Ama varmazsa hareket devam eder ve başka bir yerde yeşerir gelişir, iktidar adayı olur...