BBC'de yayımlanan Newsnight programında ortaya atılan iddiaya göre,hastalık yeni bir genetik yapıyla, yeni bir dalga olarak bir kez daha ortaya çıkarken, bu yeni dalganın en az 350 kişinin ölümüne yol açması bekleniyor.

Daha önce ülkede etkili olan ve hastalıklı hayvanlardan insana geçen,164 kişinin ölümüne yol açan tipten farklı olan bu yeni dalganın varlığını, hükümetin danışmanı Prof. Chris Higgins de kabul etti. Higgins, hastalığın etkilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, ölümler de olabileceğini ve ölü sayısının 350'ye kadar ulaşabileceğini doğruladı. Prof. Higgins, Newsnight programında yaptığı açıklamada, hastalığınvarlığının klinik düzeyde tespit edildiğini, ancak resmi olarak teyitedilebilmesi için beyin biyopsisi gibi daha ileri testlerin yapılmasına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Hastalığın yeni tipinin kendine özgü genetik yapısı bulunması ve yeni birtipin ortaya çıkışını kanıtlaması uzmanları endişelendiriyor.Aberden Üniversitesi Bakteriyoloji uzmanlarından Prof. Hugh Pennington da yaptığı açıklamada, yeni ortaya çıktığı belirtilen yeni tip deli dana hastalığının ilk salgınla aynı zamanda ortaya çıkmış olabileceğini, ancak bu yeni tipin daha uzun bir kuluçka dönemi olduğu için yeni tanımlanmakta olabileceğini belirtti.

Pennington, yeni dalgayı oluşturan genetik yapının daha uzun kuluçka dönemi olduğu için, hastalığın kişiye bulaşmasıyla belirtilerinin ortaya çıkmasının daha uzun zaman almış olabileceğini söyledi. Bu arada yakınlarını hastalık yüzünden kaybeden aileler de hastalıkla mücadele için başlattıkları kampanyaları sürdürüyor. 24 yaşındaki oğlunu bu hastalıktan geçen yıl kaybeden Christine Lord, Başbakan Gordon Brown'ın konutunagiderek delikçe bıraktı ve hastalıkla ilgili araştırmalara ağırlık verilmesini, hükümetin bu konuda daha çok çaba göstermesini istedi. Lord, "İnsanlar buhastalığın ortadan kalktığını sanıyor, ama hala sessiz sedasız insanlar ölmeyedevam ediyor" dedi.