Uluslararası yardımların ulaştığı ülkede sağ kalanlar için ise yaşam hiç de kolay değil; ülkenin yetersiz imkânları nedeniyle yaralılara gerekli tedavi sağlanamıyor, yiyecek ve gündelik yaşam malzemesinin tedarikinde de ciddi sıkıntılar yaşanıyor.
Gıda ve barınma eksikliğine bağlı olarak baş gösteren şiddet olaylarının yayılmaması için ülkede 7 bin Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü askeri görev yapıyor. Ancak yıkıntılardaki yağma savaşları sürüyor. Halk ise yakaladığı yağmacıları linç ediyor.

Enkazda umut sürüyor
Haiti"deki binaların yüzde 70"inin yıkıldığı tahmin edilirken, enkaz altındakileri kurtarmak için çalışmalar sürüyor. Enkaz altındakiler için kritik 72 saat sınırı geçilse de BM hâlâ umutların sürdüğünü ve ekiplerin çalışmalarına ara vermeyeceğini açıkladı.
Cumartesi göçük altından 70 kişi sağ kurtarıldı, dün depremin üzerinden 100 saat geçtikten sonra kurtulan Nadine Cardoso isimli 62 yaşındaki bir kadın ise hâlâ mucizeler için umut olduğunu kanıtladı. Öte yandan Kanada"dan gelen kurtarma ekibinin enkaz altında kurtarılacak Kanadalı olmadığını öğrendikten sonra kurtarılmayı bekleyen çok sayıda Haitili olmasında rağmen teçhizatıyla birlikte geri döndüğü iddia edildi.
Depremle harap olmuş ülkeye yardıma gelen Paris merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü"nün deneyimli tıbbi yardım ekibi Haiti"deki vahim durumu anlatırken, daha önce hiç bu kadar çok ağır yaralı görmedikleri ifadesini kullandı.

Üç ülkede deprem oldu
Depremden sonra ABD"nin kontrolüne verilen Haiti"nin ana havalimanında, koordinasyon eksikliği yüzünden yardım çabalarının olumsuz etkilenmesi ABD"ye karşı tepkiye yol açtı. Halen birçok yardım uçağı yoğunluk yüzünden geri çevriliyor veya komşu Dominik Cumhuriyeti"ne yönlendiriliyor. ABD, ülkede bulunan 40-45 bin Amerikan vatandaşının tahliyesine öncelik verdiği suçlamasıyla da karşı karşıya.
Bu arada Arjantin"de 6.3, Papua Yeni Gine"de 5.9 büyüklüğünde deprem oldu. İran"da da büyüklükleri 3.3 ile 4.9 arasında değişen 15 sarsıntı kaydedildi. Depremlerde can kaybı olmadı.

Akdeniz sallandı
Akdeniz"de dün orta şiddetli bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi"nden yapılan açıklamaya göre, saat 22.15"te merkez üssü Akdeniz açıkları olan 4.8 büyüklüğünde orta şiddette bir deprem oldu./milliyet