Baykal, Trabzon Belediyesi tarafından yaptırılacak olan Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinin temel atma törenindeki konuşmasında, Türkiye'de bir yeni döneme doğru gidilmekte olduğunu ifade ederek, ''Demokrasilerde bu iş böyledir. İktidarlar gelir ve giderler. Hiçbir iktidar ebedi değildir. Öyle anlaşılıyor ki Türkiye'de de bir iktidar değişimi dönemine girilmiştir'' dedi.

Baykal, 6 yıl bir millete tek parti hükümeti içinde hizmet etme imkanının müstesna, herkese nasip olmayacak bir imkan olduğunu anlatırken, ''Bu imkanı en iyi şekilde kullanabilmiş olmak gerekirdi. Gönül isterdi ki Türkiye bu 6 yılı ekonomisinin temel sorunlarını çözmek, halkın temel sıkıntılarına çare bulmak, bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmek, Türkiye'yi birbiriyle kaynaştırmak, güçlendirmek geliştirmek için kullanılabilmiş olsun. Maalesef gelmiş olduğumuz noktada bunu söylemenin mümkün olmadığını rakamlar bize açıkça gösteriyor. Geride bıraktığımız 6 yıl Türkiye bakımından çok iyi değerlendirilmemiştir'' diye konuştu.

Çiftçilerin bugün icra ve haciz takibine maruz bırakıldığını, borçların ve sıkıntıların arttığını iddia eden Deniz Baykal, şöyle devam etti:

''Bütün çiftçilerin boynu büküktür. Fındık, çay üreticisi ekonomik yönden rahatlayabilmiş değildir. 6 yıl iş başında kaldılar, sağlam bir fındık politikasını hala oturtabilmiş değiller. Fındığı kim alacak o bile belli değil. FİSKOBİRLİK mi, Ofis mi alacak, alacak mı, almayacak mı o bile belli değil. Çıkıyor FİSKOBİRLİK yöneticileri 'Bu sene almayacağız' diye açıklama yapıyor. Eğer şimdiden FİSKOBİRLİK yöneticileri çıkıp 'Ben alım yapmayacağım' derse, fındık iyi bir fiyata piyasaya girer mi, fındık üreticisi hakkını alabilir mi? ÇAYKUR özelleştirilecek mi, özelleştirilmeyecek mi, belli değil. Özelleştirme projesi geliyor. Çiftçinin üreticinin durumu düzelmiş değildir.''

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son zamanlarda gazeteciliğe merak saldığını, gazete sahipliğinin onu ilgilendirmeye başladığını ileri sürerek, ''Sabah ve ATV satılacak, bir baktık almak isteyenlerin hepsi yarı yolda devre dışında kaldılar. Tek şirket teklif verdi kim o, Başbakan'ın damadının genel müdürü olduğu şirket aldı. Parası milletten geldi. Sen diyorsun ki 'Kredi kartı borcunu ödeyemiyorum', ama Başbakan'ın damadının genel müdür olduğu şirkete 700 milyon dolar kredi veriyorsun, farkında değilsin'' diye konuştu.

''Bugüne kadar Koç ve Sabancı 700 milyon dolar kredi almadı'' diyen Baykal, ''Neyle alıyor, teminatı hiç sormayın o işleri. Onların hesabı sonra görülecek. Devlet, iktidar gücünü kendi yakınlarına bu milletin gazetelerini, televizyonlarını aktarabilmek için milletin parasını harcamak yakışır mı, uygun mu, doğru mu? Bunların hesabı sorulabiliyor mu, sorulamıyor'' dedi.