Irak Başbakanlığından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'da yayımlanan Ukaz gazetesine röportaj veren Maliki'nin "Suriye'de, değişim olmadan istikrar sağlanamaz. Tek çözüm, uluslararası kamuoyu ve Arap gözetiminde yapılacak seçimlerde yatıyor" sözlerine yer verildi.

Açıklamaya göre, Maliki, Irak olarak Suriye'deki değişimi desteklediklerini, değişimin zaruri bir şey olduğunu ve bu ülkede çıkan olayların değişim gerçekleşmeden durmayacağını ifade etti.

Suriye'de hürriyetin tam verilmesi gerektiğine dikkati çeken Maliki, "Suriye'de ulusal birlik hükümeti kurulmalı. Uluslararası kamuoyu ve Arap Birliği gözetiminde şeffaf seçimlerin yapılması gerekli. Milli meclisin seçilmesini ve bu meclisin yeni anayasayı hazırlamasını destekliyoruz" dedi.Maliki'nin yaptığı bu açıklamayla Irak Hükümeti, Suriye'de olanlar karşısında Beşşar Esad yönetimi aleyhinde bir tutum sergilemiş oldu.

Bu arada, Irak hükümetinden Esad yönetimi aleyhinde ilk açıklama 27 Şubat'ta Başbakan'ın ulusal güvenlikten sorumlu müsteşarı Falih El Feyyad'dan gelmişti.

Feyyad, açıklamasında, "Irak, ne pahasına olursa olsun Beşşar Esad yönetimini desteklemeyecek. Esad'ın, Irak'a ihraç edilen terörü destekleyen tarihini unutmamız mümkün değil" demişti.

Birçok kez Suriye'den yana tutum sergileyen Irak, Arap Birliği'nde bu ülkenin üyeliğinin askıya alınması için 12 Ocak'ta yapılan oylamada çekimser kalmıştı.