Danıştay Başkanı Mustafa Birden, TBMM'nin anayasa değişikliği konusundaki yetkilerinin sınırlı olduğunu savundu. Meclis'in Anayasa'yı değiştirme yetkisinin keyfî ve sınırsız olmadığını, usul ve şekil şartlarının yanı sıra, Anayasa'nın ruhuna ve hukukun evrensel ilkelerine uygun olması gerektiğini söyledi.



Laikliği dolaylı dahi olsa erozyona uğratacak hiçbir düzenlemenin iç hukuk ve uluslararası hukukta himaye göremeyeceğini savunan Birden, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüyle ilgili kararını buna örnek olarak verdi.

Danıştay'ın kuruluşunun 141. yıldönümü dolayısıyla Danıştay Genel Kurulu'nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Bülent Arınç, CHP lideri Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt ile yüksek yargı üyeleri katıldı. Birden, törendeki konuşmasının büyük bölümünde anayasa değişikliği ve yargı reformuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Demokrat ve çoğulcu bir anayasanın ön koşulunun, toplumun tüm kesimlerinin iradesini yansıtması olduğunu kaydeden Birden, anayasaların kalıcılığının toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarını dengeli bir şekilde karşılamasına bağlı olduğunu kaydetti. Anayasa değişikliği çalışmalarının konsensüsle yürütülmesi gerektiğini belirten Birden, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik anayasa değişikliğini ise eleştirdi. Cumhurbaşkanının siyasi partiler üstü konumda bulunmasına ilişkin gerekliliğin esnetildiğini savundu.

YAŞ VE HSYK'NIN KARARLARI DA DENETLENMELİ

Birden, yargı organlarının oluşumunda, yasama ve yürütmenin rollerinin artırılmasına ilişkin önerilerin, yargı bağımsızlığını zedeleyici sonuçlar doğuracağını iddia ederken, hakim ve savcılara da uyarılarda bulundu. Birden, yargıçların, 'kendi inanç ve görüşlerinden sıyrılarak herkesin yasalar önünde eşitliğini sağlamakla yükümlü' olduğuna dikkat çekti. Anayasa değişikliği çalışmalarının yargıya ilişkin kısmının, "Yargı Reformu Stratejisi Taslağı" ile birlikte düşünülmesi gerektiğini kaydeden Birden'in bazı önerileri şöyle: "HSYK'nın kararları da yargı denetimine açık olmalıdır. Kurul kararlarına karşı yargısal denetim dışında, kendi bünyesi içinde etkili itiraz müesseselesi gibi yöntemler bir çözüm yolu olarak görülmemelidir. Anayasa'nın cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemleri, YAŞ kararları ile uyarma ve kınama cezalarını yargı denetimi dışında tutan maddeleri kaldırılmalı. Yüce Divan görevi Yargıtay ve Danıştay'ın oluşturacağı kurula verilmeli."

ANKARA ZAMAN