Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'de Hükümet Sistemi Tartışmaları ve Başkanlık Modeli Sempozyumu"nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Parlamenter sistemde yasama ve yürütme fiilen birbirine geçmiş. Eskide ısrar edenler pozisyonlarını koruma çabasında" dedi.

Türkiye'nin koalisyon hükümetlerinden çok çektiğini hatırlatan Erdoğan, başkanlık sistemi talebinin temelinde de istikrar arayışı olduğunu anlattı ve ekledi:

"Türkiye, sistem değişikliği için hiç olmadığı kadar uygun bir iklime sahip."

"ELBETTE SANCILI OLUR AMA...

Başkanlık sistemini, Türkiye'de siyasal sistemin değişiminde köklü bir reform, radikal bir adım olarak gördüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sistem değişiklikleri elbette sancılı olur. Ancak arkalarında büyük toplum desteği olan güçlü liderler eliyle gerçekleştirilebilir. Bu liderler toplumda sağladıkları büyük güven ile bunu en aza indirirler" dedi.

PADİŞAHLIK SUÇLAMALARINA CEVAP

Başkanlık sistemi denilince kimilerinin akıllarına padişahlık geldiğini kaydeden Erdoğan, "Dünyada başkanlığın olduğu ülkelerin hiçbirinde monarşi, yani krallık yok. Parlamenter sistemlerin çoğunda var. Güçler ayrılığı sistemi başkanlıkta çok da etkin biçimde kurulabilir" diye konuştu.