Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Anayasa değişikliğinin referandumda halkın çoğunluğu tarafından kabul edildiğini belirterek, bu değişikliğin gerektirdiği düzenlemelerin, endişeleri de izale edecek bir biçimde, bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

ASO Eylül ayı Meclis Toplantısı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılımıyla yapıldı.

Özdebir, Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, yargı reformu çalışmalarının devam ettiğini ve sorunları çözmenin hedeflendiğini kaydederek, ''Ancak, Yargı Reformu Stratejisi Eylem Planı'nda bir çok çalışmanın tamamlanma zamanının belirtilmediği ve ucunun açık olduğu görülmektedir. Özellikle acil sorunların giderilmesi için bu çalışmaların takvimlendirilmesi yerinde olacaktır'' dedi.

Maden işletmeleri ve sanayi kuruluşlarını işletmeye alabilmek için çok sayıda bakanlıktan, valilikten, belediyeden başta Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olmak üzere bir çok izin alınması gerektiğini hatırlatan Özdebir, uzun zamana, yoğun emeğe ve önemli maliyetlere yol açan izinlerin, sektör karşıtları tarafından maliyetsiz olarak ve sadece bir dilekçe ile dava konusu yapılabildiğini savundu.

Özdebir, bu durumun yatırımcıların işini bir kenara bırakıp, yıllarca davalarla uğraşmasına sebep olduğunu kaydederek, İdari Yargılama Usulü Kanunu'ndaki istisnai hükmün, genel hükümmüş gibi uygulandığını ve yürütmeyi durdurma talepli açılan davalarda davacıdan, hiç bir zaman teminat alınmadığını anlattı.

Bu durumun yatırım ortamını çok olumsuz etkilediğini, yeni yatırımların ve yabancı sermayenin önünü tıkadığını belirten Özdebir, şöyle devam etti:

''Bu sorunun çözümü için dava açma yetkisi, harç ve teminatları konusunda yeni bir düzenleme yapılması gerekir. Bu kapsamda, doğrudan zarar ziyan ilişkisi olmayan kişi ve kurumların açacakları davalarda farklı bir dava harcı uygulanmalı, ayrıca davalının maruz kaldığı maddi ve manevi kayıpları karşılayacak kadar teminat istenmelidir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda yapılacak değişiklikle yürütmeyi durdurma talepli açılan davalarda mutlak surette teminat alınması hükmü getirilmeli, istisna hali kaldırılmalıdır. Böylelikle davacının dava açma hakkı da davalının yatırım yapma hakkı da korunmuş olur.''

-''İHTİSAS MAHKEMELERİ OLUŞTURULMALI''-

Özdebir, öncelikle madencilik konusunda İhtisas Mahkemelerinin oluşturulması ve kimlerin hangi konularda bilirkişilik yapabileceğine dair bir düzenlemenin yapılması gerektiğine işaret etti.

ASO Başkanı Özdebir, bilirkişilerin niteliklerinin belirlenmesinde ve hangi esaslara göre seçilmesi gerektiği hususunda sektörün ve TOBB'un görüşlerinin alınmasının çok yararlı olacağını söyledi.

-MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜ-

Mahkemelerin iş yükünün hızla arttığını belirten Özdebir, bu nedenle davaların uzadığını ve adaletin tecellisinin geciktiğini kaydetti.

Özdebir, ombudsmanlık sistemiyle mahkemelerin üzerindeki yükün azaladığını ifade ederek, ''Bizler de Odalar olarak hakemlik yapabilir ve ombudsmanlık sistemine katkı sağlayabiliriz'' dedi.

ASO Başkanı Özdebir, iş hayatını düzenleyen, çağın gereklerine uygun yeni Türk Ticaret Kanunu'nun çıkarılması ve çağın gereklerine uygun düzenlemelerin yapılmasıyla adalet sistemindeki yükün hafifleyeceğini de sözlerine ekledi.

A.A.