Aydın’ın Yenipazar ilçesinde değirmencilik mesleğine el atan 35 yaşındaki İlknur Sezgin, eşini de yanına çırak alarak bölgenin ilk kadın değirmencisi olarak tarihe gerçi.
Dünyanın en eski ve hayati mesleklerinden biri olan ve birkaç yıl öncesine kadar unutulmaya yüz tutan değirmecilik, doğal beslenmenin önemi ile birlikte yeniden gözde meslekler arasına girdi. Aydın’ın Yenipazar İlçesi’nde 35 yaşındaki İlknur Sezgin, bölgede değirmencilik mesleğine el atan ilk bayan olarak işlerin yoğunluğundan memnun olduğunu söyledi.
Eşi Şuayp Sezgin ile birlikte sabahtan akşama kadar, mısır, pirinç, arpa, buğday, çavdar ve çeşitli daneleri öğüterek un yapan İlknur Sezgin, “Doğal beslenmenin önemi artınca unutulmaya yüz tutan değirmencilik mesleği de yeniden gözde meslek oldu. Ne yediğini bilmek isteyen insanlar artık kendi ekmeğini kendisi yapmaya başladı” diyerek eskiden gariban kesimin uğradığı değirmenlerin şu anda sağlıklı beslenmek isteyenlerin uğrak yeri haline geldiğini söyledi.
Değirmenciliğin aslında insanlık tarihi kadar eski bir meslek olduğunu ancak gelişen teknoloji ile birlikte kurulan büyük fabrikalar nedeniyle unutulmak üzereyken yeniden hatırlandığını belirten İlknur Sezgin, “1950’li yıllara kadar pek çok ailenin geçim kapısı olan meslek unutulmaya yüz tutmuştu. Obezite ve kanser vakaları artınca insanlar ne yediklerini daha dikkat etmeye başladı. Eskiden lüks görünen hazır ekmekler bugün sağlığına düşkün kişiler tarafından tüketilmemeye başlandı. İmkanı olan herkes yediği ekmeğin ununu kakı maddesiz, doğal olmasına dikkat etmeye başladı” dedi. Kendisinin de ekmeğini değirmende öğüttüğü undan hamur kararak yaptığını ve bunun daha sağlıklı olduğunun hekimlerce belirtildiğini ifade eden İlknur Sezgin, bilinçli besicilerin bile hayvanlarına yedirdiği yemleri kendi aldığı hububatları değirmende öğüterek yedirdiğini kaydetti.
İlk görenler garip karşılasa da bölgenin tek bayan değirmencisi İlknur Sezgin, işlerin yoğunluğundan memnun olduğunu söyledi.