Saf zümrüt kayası olarak dünyanın en büyük taşı olarak kabul edilen Daga zümrütü İstanbul Mücevher Fuarı'nda sergilenmeye başlandı.

UBM Rotaforte tarafından düzenlenen ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) sponsorluğunda gerçekleştirilen fuarda, yoğunluk nedeniyle sabah saatlerinde alana sokulamayan 12 bin 360 karat ve 2,5 kilo ağırlığındaki zümrüt taşı, yoğun güvenlik önlemleri altında Valentine Diamond firmasının standına yerleştirildi. Ziyaretçiler zümrüt taşını, güvenlik elemanlarının oluşturduğu güvenlik koridorunun ardından görebiliyor.

Firma sahibi Hüseyin Tangülü, yaptığı açıklamada, zümrütün Hindistan'da Daga ailesinin şahsi serveti olduğunu ve kendilerinin ricası üzerine İstanbul Mücevher Fuarı'nda Türk ve dünya mücevherseverlerin görüşüne çıkarıldığını söyledi.

Fuar sonrası taşın tekrar geri gönderileceğini belirten Tangülü, taşın sabah yerine konulamamasıyla ilgili olarak şunları kaydetti:

'Zümrütü 400 güvenlik elemanı koruyor. Bunlar kendi güvenliğimiz değil. Emniyet mensupları, fuar güvenliği, özel sigorta güvenliği, taşıyıcı firma ve bizim güvenliğimizden oluşuyor. Güvenliğini çok hassas ele alıyorlar. Onların senkronizasyonu uzun sürdü. En ufak riske onay vermediler. En sonunda çok şükür yerine koyduk.'

Tangülü, zümrüte paha biçilemediğini, bu tarz bir parçanın borsa değeri, terazi değeri olamayacağını ifade ederek, 'Bizim Kaşıkçı Elması gibi. Her zaman satışı da söz konusu olmaz. Biz sadece bunu buraya sergilemek için getirdik. Burada bulunduğu süre içinde nasıl koruduklarını, nerede koruduklarını da bilmiyorum. Akşam özel bir kasada saklanacak. İsminin açıklanmasını istemeyen ve sadece bu işleri yapan uluslararası bir nakliye firması getirdi' dedi.

Gören herkesin çok şaşırdığını, Sultanahmet Meydanı'nda sergilense herkesin tarihi bir eser gibi göreceğini, ancak burada herkes mücevherci olduğu için 50 metre öteden görüp anladıklarını anlatan Tangülü, 'Bu bir efsane. Bu işle çok uğraşan insanın da bunu hayatı boyunca görme şansı yok. Bu şansı burada yakaladılar' dedi.

Zümrütün sergilendiği stantta basın mensupları, güvenlik elemanları ve ziyaretçiler nedeniyle yoğunluk oluştu.

Fuarda geniş güvenlik önlemleri alındı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kuyumculuk sektörünün 2023 ihracat hedefinin 12 milyar dolar olduğunu belirterek, 'Bunun için başta ÖTV olmak üzere kuyumculuk sektörünün önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

UBM Rotaforte tarafından düzenlenen ve Türkiye Ekonomi Bankası'nın sponsorluğunu üstlendiği İstanbul Jewellery Show, CNR Expo Fuar Merkezi'nde Mehter Takımı'nın verdiği mini konser ile açıldı.

Fuarın açılışını gerçekleştiren Büyükekşi, fuara ilişkin yaptığı değerlendirmede, fuarın kuyumculuk ve mücevherat adına son derece etkileyici olduğunu, 160'ı yabancı bin 100'den fazla katılımcı olmasının mücevher ve kuyumculuk sektörünün geldiği yeri gösterdiğini kaydetti.

Büyükekşi, fuarın yeni açılmış olmasına rağmen bütün standlarda hem yerli hem yabancı müşterilerin görüşmelerine başladığını, özellikle Türkiye'nin Anvers ve Tel Aviv'deki sıkıntılardan faydalanarak bir an önce altın ve mücevher merkezi olmasının kendileri için son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde kuyumculuk sektörünün 12 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu hatırlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

'12 milyar doların Türkiye ihracatında önemli yeri olacak. Bunun için başta ÖTV olmak üzere kuyumculuk sektörünün önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. 250 bin kişiye istihdam yaratan bu sektör, ÖTV konusu çözülürse bunun çok daha fazlasını yapacak kudrette ve güçte. Çok büyük bir katma değer yaratması açısından 'bizim yükte hafif, pahada ağır ürünler ihraç etmemiz gerekiyor' diyoruz. Bu sektör de buna birebir uyuyor. O yüzden bizim bundan sonra sektöre gereken önemi verip, tasarıma, modaya, markaya gereken yatırımı yapmamız gerekiyor. Bundan sonra da bizim bu konuda farkındalık yaratıp Türkiye'nin ve İstanbul'un bu konuda merkez olması. Sektörün büyük adımlar atacağına inanıyorum.'

Fuarların satışlara katkısı büyük

Büyükekşi, ÖTV konusunda da şunları söyledi:

'Sektör ÖTV'nin tamamen kaldırılmasını talep ediyor. Şu anda KDV yok. Gerekirse KDV'nin konulup ÖTV'nin kaldırılmasını istiyorlar. Şu anda ÖTV olmasına karşın tahsil edilen dişe dokunur bir rakım da söz konusu değil. Özellikle hammadde ithal edilirken ÖTV uygulanıyor. Sektörün gelişmesine şu anda zarar veriyor.'

Bu tür fuarların satışlara katkısının büyük olduğunu, firmaların siparişlerini fuarlarda verdiğini ifade eden Büyükekşi, o nedenle bunların sayısının çoğalıp, Türkiye'nin bu konudaki etkinliğini daha artırması gerektiğini kaydetti.

Geniş güvenlik önlemleri

Ortadoğu, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri, Amerika ve Asya ile Türkiye'nin tamamını hedef alan fuar, Türkiye kuyumculuk sektörü ihracatının yüzde 80'lik iş bağlantısının yapıldığı bir platform olarak görülüyor. Fuara beklenen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı ise 30 bin.

Fuarda firmaların stantlarındaki kendi güvenlik sistemleri dışında fuar alanının tamamı için de güvenlik önlemleri artırıldı. Tüm katılımcı firmalar ve ziyaretçiler x-ray kontrolünden sonra kimlik bilgileri ile doğrulanan özel barkotlu yaka kartları ile fuara giriş yaptı. Geniş alanlarda ise özel kamera, alarm sistemleri, özel güvenlik ekipleri, sivil güvenlik teşkilatı görev aldı. Dış alanlarda ise K9 ve özel timler fuarın güvenliği için hazır bulunurken, Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü de fuarın güvenliği için ekstra güvenlik önlemi aldı.

Fuar alanında Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çalışanları ile birlikte 75. yıl pastasını kesti.

Pırlanta silah ve bıçak

Fuarda firmalar değerli mücevherleri sergilerken, 20-25 bin dolar değerinde pırlanta işlemeli sustalı bıçak, 24 bir dolar değerinde pırlanta işlemeli top arabası, 2 bin 500 dolar değerinde pırlanta kalemler dikkat çekti. Bu sene fuarın ikinci gününde de bir firma tarafından üretilen ve değeri 70-100 bin dolar arasında olan pırlanta bir tabancanın da sergileneceği bildirildi. Daha önce üretilen iki silahın biri Azeri diğeri de Rus ziyaretçi tarafından satın alındığı ve 3.'sü üretilen silahın fuarda sergileneceği belirtildi.

Bazı standartlarda tanıtımı deniz kızı kılığındaki mankenler yaparken, bazı stantlarda gelinlik giyen mankenler görev aldı.