İlaç, kozmetik, sabun ve yağ sanayisi açısından önemli bir bitki olan defne, Hatay'da köylülerin geçim kaynağı oldu.

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde kurulan ve 15 yıldan bu yana köylülerin çalıştığı işletmede, yılda 800 ton defne toplanıp kurutularak, başta İzmir olmak üzere Türkiye genelindeki fabrikalara gönderiliyor.

İşletme sahibi Mustafa Kına, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği olan defne toplayıcılığını öğretmenlikten emekli olduktan sonra yapmaya başladığını söyledi.

Kurduğu tesiste, köylüler tarafından toplanan defne yaprağını özenle kuruttuklarını, daha sonra ihracat yapan firma ile sabun, yağ ve ilaç fabrikalarına gönderdiklerini ifade eden Kına, şöyle devam etti:

''Yağ, baharat, sabun sanayisi başta olmak üzere ilaç ve kozmetik ürünlerinin yapımında tercih edilen defne, köylülerimiz için önemli bir gelir kapısı. Bölgemizde doğal olarak yetişen ve her mevsim yeşil kalan ağacın yaprakları çok sayıda köylünün ekonomik kazancı. Köylüler, topladıkları yaprakları işletmemize getirerek kilosunu 1 TL'den satıyor. Daha sonra işletmemizde çalışan işçilerimiz bunları dallarından özenle ayırıp kurutuyor. Bu yaprakları İzmir başta olmak üzere çeşitli illere gönderiyoruz. Sezonda yaklaşık 500 köylü defne yaprağıyla ev bütçesine katkı sağlıyor.''

Yılda yaklaşık 800 ton defne yaprağı kurutarak diğer illere gönderdiklerini vurgulayan Kına, bu konuda ihracat yapmayı hedeflediğini söyledi.

Mayıs ve haziran ayları hariç her mevsim defne yaprağının toplandığını belirten Kına, köylülerden satın aldığı ürünü kilosu 1,5 dolara diğer illerdeki alıcılara sattığını kaydetti.

Defnenin yanı sıra son yıllarda kekik ve adaçayı da satın alarak ihracata gönderdiklerinin altını çizen Kına, ''Bölgemiz defnenin yanı sıra kekik ve adaçayı yönünden de çok zengin. Köylülerin topladığı kekik ve adaçayını satın alarak Ürdün'e gönderiyoruz. Yılda ortalama 50 ton gönderdiğimiz ürünler sayesinde hem ilçemizin adını duyuruyoruz hem de köylü kadınların aile bütçesine katkı sağlamasına destek oluyoruz'' diye konuştu.

- DEFNE SAYESİNDE GEÇİMLERİNİ SAĞLIYORLAR -

Feride Demirci (60), çiftçilik yapan eşinin 2 yıl önce felç olduğunu ve bu nedenle defne kurutma tesisinde çalışmaya başladığını söyledi.

Defne sayesinde evinin ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden Demirci, günde 8 saat çalışarak kimseye muhtaç olmadan yaşadığını kaydetti.

Yadigar Demirci (41) ise eşi cezaevinde olduğu için iki çocuğunun eğitimini sürdürebilmesi için defne işinde 2 aydan bu yana çalıştığını, günde aldığı 20 TL ücret sayesinde evine ekmek götürebildiğini belirtti.

Yaklaşık 10 yıldan bu yana defne toplayarak kurutan 65 yaşındaki Döne Evcil de, daha önce tütün ektiğini söyledi.

Tütünün para etmemesi nedeniyle defne işine girdiğini belirten Evcil, altı çocuğunu bu iş sayesinde evlendirdiğini ifade etti.

A.A.