Yozgat'ın Sorgun ilçesinde metrelerce kazı yapan definecilerin siyah taş diye önemsemediği atıklardan yola çıkan bir madenci 29 bin dönüm alanda 1 milyon tonun üzerinde manganez madenini tespit etti.

Ordulu madenci Ufuk Güler, maden çeşitliliği bakımından zengin olan Yozgat'ta, 2008 yılında 29 hektar alanda maden işletme ruhsatı aldıklarını belirterek 150 bin dolar harcayıp maden altyapı araştırmalarını tamamladıklarını belirtti.

Maden ararken, definecilerin açtığı kuyulardan çıkardıkları taşlardan yola çıkarak bölgede çok önemli manganez yatakları bulduklarını vurgulayan Güler, 29 bin dönüm alanda, 1 milyon ton manganez rezervi bulduklarını kaydetti. Bir aydır sahada kazı çalışması yaptıklarını anlatan Güler, tonlarca manganez çıkardıklarını anlattı.

Yozgat'ta aşırı derecede define meraklısı olduğuna dikkati çeken Güler, ''Bizim derdimiz maden aramak. Defineciler sağ olsun, define ararken bizim için maden mostralarını (kaynaklarını) çıkarmış. Mostrayı gördükten sonra araştırmalarımızı derinleştirdik. Definecilerin kazdığı kuyuları takip ederek rahat bir şekilde tür saptadık. Manganezleri siyah taş diye alıp atmışlar'' dedi.

Definecilerin de maden aramak için açtıkları kuyuları her akşam kontrole geldiklerini anlatan Güler, ''Bir define çıkıp çıkmadığı konusunda araştırma yapıyorlar. Tarlam, bahçem var, diyerek çalışmalarımızı izliyorlar. Belki kepçelerin kazdığı yerlerden altın çıkar diye bekliyorlar. Dertleri kazılardan define çıkıp çıkmayacağı. Bu merakla alandaki bir çok yer defineciler tarafından eşilmiş. Bizim definemiz manganez'' diye konuştu.

Manganezin demir-çelik sanayinde kullanılan ferro-siliko'nun ham maddesi olduğunu Türkiye'den Çin'e ihraç edildiğini anlatan Güler, şöyle devam etti:

''Manganez 15 yıldan beri bir çıkış gösterdi. Son 10 yılda para etmeye, değer kazanmaya başladı. Manganezin tonu 100-120 dolar arasında. Çankırı ve Tosya'da ferro-siliko tesisleri de açıldı. Manganlar artık yurt dışına çıktığı kadar Türkiye'de işlenecek.''

Çeşitli bileşikler oluşturmada kullanılan Manganez, çeliğin sertliğini ve dayanıklılığını artırıyor, mıknatıs özelliği taşıyan bileşikler oluşturabiliyor.

-Yozgat'ta tespit edilmeyen madenler var-

Bölgede araştırma çalışmalarına başladıktan sonra arsa fiyatlarının da tavan yaptığına dikkati çeken Güler, şöyle devam etti:

''İlk günlerde dönümü 500 liraya satılan tarlanın fiyatları tavan yaptı. 20 dönüm tarlayı 10 bin liraya satın alabilecekken fiyatlar bizle birlikte artınca, 14 bin liraya sadece 4 yıllığına kiralayabildik. Bölgeye zenginleştirme tesisi kurmak istiyoruz. Ancak şu an bir tarlanın dönümü 2 bin liradan satılıyor.''

Yozgat'ta çok ciddi anlamda maden rezervleri olduğunu vurgulayan Ufuk Güler, ''Bölgede halen tespit edilemeyen madenler var. Haritalandırmalar yapılıyor. Bölgedeki madenin Yüzde 60'ını manganez oluştururken, krom, uranyum, bakır, gümüş ve mermerde var. Yozgat madencilik anlamda alt yapısı zengin bir bölge. Burada sadece tarım ve hayvancılıkla uğraşılıyor. Bölgenin yüzde 40'ı hazine arazisi. Madencilerin çalışması konusunda her hangi bir sıkıntı yok. Madencinin çalışabilmesi için her türlü zemin hazır'' dedi.