'Kolpaçino Bomba' filmi için hazırladığı müzikler, Atiye, Keremcem ve Nil Karaibrahimgil'le yapığı çalışmalarla gündeme gelen İskender Paydaş, "Dedem Nazi subayıydı" itirafını Sabah'a yaptı.

Paydaş kendisine yöneltilen "Baba tarafından dedeniz Nazi subayıymış, doğru mu?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"İkinci Dünya Savaşı'nda Yugoslavya'da Almanlar'la işbirliği yaparak çalışmış. Sonradan öğrendiğimiz şöyle bir şey var; Türk hükümeti, o dönemde orada yaşayan Türkler'e "Almanlar'a destek olun" diye talimatlar yollamış. O sebepten Almanlar'ın yanında yer almışlar. Sonradan Almanlar savaşı kaybedince, işler değişmiş. Dedem orada yakalanıp öldürülmüş."

Siz bunu nasıl öğrendiniz?

Benim Almanya'nın Nazizm hareketine karşı büyük merakım vardı. Bu kadar medeni bir toplumun, duyarsız bir şekilde teröre karışması beni çok şaşırtıyordu. Neden olduğunu anlayamıyordum. Yaşananlar, babamda travma yaratmıştı. Belki de onun davranışlarının bana verdiği etkiyle araştırdım. Tabii ki, dedemin insanları soykırımdan geçirdiğini düşünmüyorum ama sonuçta ona da bir Nazi üniforması giydirilip o rütbe verilmiş. Bütün bunlarla ilgilenirken karşıma böyle bir sürprizin çıkması enteresandı. Bildiğim kadarıyla insanlara eziyeti, öldürmesi yok...