Hemen her gün bir kadının eş dayağı nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı harekete geçti. Bakan Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin "elektronik kelepçeli teknik izleme sistemi" ile takip edileceğini açıkladı. 
 
Ailenin Korunmasına Dair Kanunla ilgili taslak bir çalışmayı henüz tamamladıklarını belirten Bakan Şahin, insanların zihninde özellikle Ayşe Paşalı cinayetinde olduğu gibi 'Neden devlet koruyamadı' sorusunu ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Sahada yaşanan tecrübelerle yasal alt yapıyı güçlendirdiklerini belirten Şahin, "Kolluk kuvvetlerinin yetkisini artıyoruz. Aile Mahkemeleri'ne yetki devri veriyoruz.
 
En önemlisi ise elektronik kelepçeyle izleme takip sistemi kuruyoruz. Şiddet uygulayan erkek uzaklaştırılma kararı verilmesine rağmen kadına yaklaşıyorsa burada elektronik sistemle, bilimsel bir yaklaşımla, birçok AB ülkesinin yaptığı gibi teknik bir takip sistemi oluşturacağız. Hızlı bir şekilde, Meclis açılır açılmaz çıkacak ilk yasa budur" dedi. Bakanlık tarafından hazırlanan taslak "Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunması" ismini taşıyor. Taslak şu düzenlemeleri içeriyor: 
 
 Şiddete uğrama ihtimali bulunan kadınlar, çocuklar, eşler, nişanlılar, yakın ilişki içinde yaşayanlar, nişanlılık veya evlilik birliği ya da beraberliği herhangi bir sebeple sona ermiş olanlar korunacak. 
 Dayak atan ya da atma ihtimali bulunan eş için evden uzaklaştırma kararı verilecek. 
 Şiddete maruz kalan kadın ya da çocukların kalacakları bir yer yoksa devlet bunlara uygun bur barınma yeri sağlamak zorunda olacak. Bu kişilere geçici maddi yardım yapılacak. 
 Tedbir kararı bireyin başvurusu üzerine delil ve belge aranmaksızın verilecek. Belli durumlarda savcılar da koruma kararı verebilecek. Güvenlik güçleri şiddete maruz kalan kadınlar için mahkemenin koruma kararı vermesini beklemeden gerekli güvenlik önlemlerini alacak. 
 Şiddete maruz kalan vatandaşın isteği ya da yapılan değerlendirme sonucunda zorunlu görülmesi halinde fiziki koruma sağlanacak. 
 Savcılıklar, şiddetten koruma büroları kuracak. Şiddet ile ilgili işlemler buralarda yürütülecek. 
 Koruma tedbirlerine uymayıp eşine yaklaşan, tekrar dayak atmaya çalışanlara (TCK'ya göre verilen şiddet cezaları hariç) 4-8 ay arasında hapis cezası verilecek. 
 
GÜL DE ŞİDDETE KARŞI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'na kadın ve çocuklara karşı şiddet konusunda araştırma ve inceleme yetkisi verdi. Gül'ün, DDK'dan en geniş biçimde yapılmasını istediği konu başlıkları şöyle: Aile içi şiddetin kapsamı ve algılanmasındaki mevcut durumun analizi, mevzuat ve kurumsal mekanizmaların etkinliğinin ve uluslararası iyi uygulama örneklerinin araştırılması, kadın ve çocukların korunmasına/güçlendirilmesine yönelik sunulan adli, idari ve diğer hizmetlerin kalitesi ve etkinliğinin araştırılması.
 
sabah