Ahmet Kurucan, Zaman gazetesinin "Yorum" sayfasında yayınlanan yazısında ABD'de Fethullah Gülen ile bir dost meclisinde yaptıkları sohbetin ayrıntılarını verdi. Bu sohbette, Gülen'den "koca dayağı" ve "sigara içenlerin yanında sağlık hakları gasp edilenler sigara içmeyenler" konusunda çok çarpıcı tespitler geldi. İşte o dost sohbetinden, o çok şaşırtıcı ve tartışma yaratacak fikirler...

KARISI VE ÇOCUĞU MAHKEMEYE VERSİN

Konu Sigaranın zararları farklı hükümlerin dayanakları, sağlığa verdiği zararın bu hükümlere tesirdeki rolü vb. meseleler üzerinde cereyan ediyordu. Birden başlı başına bir yazıya konu olabilecek bir cümle duydum Hocaefendi'den.

Diyordu ki: "Sigara içmediği halde sigara içenlerle aynı atmosferi paylaşanlar sağlıklarına verdikleri zarardan dolayı onları mahkemeye vermeli ve davacı olmalılar. Eğer sigara içen baba ise, karısı, çocuğu hiç fark etmez, dava açabilmeliler."

Bir süre oluşan sessizliği, "Çok radikal bir düşünce değil mi?" sorumla bozdum. Verdiği cevap şu oldu:

"Benim başka radikal düşüncelerim de var o zaman."

"Nedir o başka radikal düşünceler?"

DAYAK YİYEN KADIN BOŞANSIN!

"Mesela" dedi Hocaefendi: "Koca dayağı yiyen kadınlar, eğer ortada çocukları olmasa boşansınlar derdim..."

Devam etti Hocaefendi: "Kocanın karısını dövmesinin 'kuvvetli zayıfı her zaman ezer' zalim felsefesinden ne farkı var? Siz bana siyerde Efendimiz (sas)in, hanımlarına bir tek fiske attığını gösterebilir misiniz? Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer gibi cahiliyenin içinden çıkmış insanların hanımlarına attıkları bir tek tokat var mı? Demek Müslümanlıklarıyla cahiliyeye ait her şeylerini terk etmişler."

Bitti mi? Hayır. Daha çarpıcı bir şey söyledi bu çervedeki sözlerinin sonunda. Dedi ki tebessüm ederek:

DAYAK YİYEN KADIN KARATEYE, JUDOYA GİTSİN

"Hatta kocası tarafından dövülen kadınlar judo, karate, tekvando kurslarına gitse. Kocası bir tokat vuruyorsa, o da iki tokatla karşılık verse..."

Bunu tebessümünden hareketle şaka olarak algılayabilirsiniz ama arkasından söylediği cümle bu algıya hayır diyor:

ASIL KARŞILIK VERMEMEK SUÇTUR

"Dövme haksız yere yapılan fiili bir saldırıdır ve suçtur. Bu saldırya karşı nefsi müdafaa meşrudur. Hatta müdafaa etmeme ayrı bir suçtur denebilir."

Bitirirken, Hocaefendi'ye ait bu düşünceleri hanımlarına dayak atmayı İslami bir hak olarak görenlerle, koca ayağını İslam'ın yumuşak karnı olarak gösterenlerin mütalaalarına, insaf ve iz'anlarına havale ediyorum.